Cea mai sălbatică zonă din județ urmează să fie distrusă de construcții inutile. Unice în România datorită lungimii de 22 de kilometri, Cheile Nerei sunt acum subiectul unui intens scandal, generat de constructorii care vor să facă bani exploatând frumusețea naturală a Caraș-Severinului.
Cel mai grav e că lacurile și cascadele inedite din Cheile Nerei ar putea avea de suferit din cauza unor decizii proaste. Lacul Dracului, de exemplu, care atrage anual mii de vizitatori, este în corelare directă cu nivelul râului Nera. Deși nu este pe axul acestuia, nivelul apei din lac are de suferit, în cazul în care proiectul de construire a microhidrocentralelor se acceptă.
Tocmai în această idee, dacă pentru ruinarea unor companii importante pentru Caraș-Severin, așa cum a fost UCMR, n-a luptat nimeni, pentru salvarea „ineditului” și-au dat mâna cam toate organizațiile de mediu din județ, din țară, dar și din Belgia, Franța sau Serbia. Membrii acestora au semnat o scrisoare deschisă pe care au transmis-o direct ministrului Mediului. Asta, din cauza lipsei de încredere în factorii locali de decizie, în trecut Agenția pentru Protecția Mediului Reșița eliberând avize pentru construirea de MCH-uri, anulate de instanță.
Primii care au semnalat gravitatea proiectului de construire a două microhidrocentrale pe râul Nera, în apropiere de o rezervație naturală au fost membrii grupului GEC Nera. Subiectul i-a „prins” extrem de repede și pe ceilalți iubitori de natură, care sunt deciși să lupte cu toate armele de care dispun.
„În ultima vreme, Țara Almăjului se află sub primejdia unui proiect care ar fi primejdios și inutil din punct de vedere economic și dezastruos în ce privește viața naturală, sistemul ecologic. Este vorba de proiectul unor microhidrocentrale pe cursul superior al râului Nera. Este de amintit că asemenea proiect s-a încercat a fi promovat în zona Țarcu. După analize temeinice, curțile de judecată au stabilit că este fără valoare economică și ar fi un dezastru pentru mediul înconjurător. Astfel, s-a decis interzicerea lui. Acum, se încearcă promovarea, prin ușa din spate, a aceluiași proiect în Semenic-Țara Almăjului”, explică ONG-urile în adresa transmisă ministrului.
În același document se mai spune că proiectul ar fi o pagubă pentru locuitori, însă cel mai grav e că râul Nera ar fi masacrat, debitul de apă ar scădea dramatic și chiar nivelul apei din fântâni, existând astfel pericolul deșertificării. În plus, efectele asupra mediului înconjurător ar fi îngrozitoare. „În urma veștilor bune legate de propunerea de a introduce Roșia Montană pe lista UNESCO și după ce v-ați declarat sprijinul pentru această localitate atât de vitregită până acum, după ce ați început să mergeți pe teren pentru a evalua situația în care se află pădurile României și după revocarea a cinci membri ai CA RNP Romsilva, avem speranța că vă veți îndrepta atenția și către un subiect extrem de dureros și cu consecințe iremediabile asupra mediului: construcția de microhidrocentrale pe râurile de munte”, se arată în adresa iubitorilor de natură, transmisă Ministerului Mediului.
Pentru respingerea proiectului au semnat sute de membri ai mai multor ONG-uri din Caraș-Severin și din țară.
Politicienii le sar în apărare!
Deși este vorba despre partide relativ noi pe scena politică din România, o parte dintre politicieni au simțit că mirosul ilegalității le poate aduce un plus de imagine. Așa că au decis să transmită imediat, în urma materialelor publicate, declarații de presă pe tema MCH-urilor. Chiar și așa însă, un singur partid a fost interesat să acuze măgăriile de mediu. Restul, deși cu reprezentanți în Parlamentul României, cele mai multe dintre ele nu au nicio problemă cu ceea ce se întâmplă în Caraș-Severin.
„Consultantul Sergiu Mihuț, care a întocmit memoriile şi rapoartele de mediu pentru cele două MHC-uri ce vor veni amplasate la izvoarele râului Nera, este cercetat pentru fapte de corupție. De ce? Pentru că firma dânsului a întocmit studii favorabile pentru zeci de proiecte devastatoare pentru mediu în toată țara, exemplu fiind proiectul Roșia Montană sau MHC-urile din Făgăraș din cauza cărora U.E. a început procedura de infringement împotriva României. Este clar că acestui om nu-i pasă de râul Nera.
Sunt cărășean, iubesc aceste meleaguri și nu pot sta cu mâinile în sân să văd cum unii nu mai țin cont de nimic, doar de umplerea buzunarelor proprii. Mai mult, recomand acestei firme din Caransebeș, culmea, cu acționar majoritar un cetățean italian, să se reorienteze către alte tipuri de producere a energiei verzi, turbine eoliene sau panouri fotovoltaice, modalități care nu afectează natura”, susțin liderii PMP Caraș-Severin.
FOTO: https://darkclauds.com