Îi scoate din casele de copii! Pentru o viață mai bună!

Dramele care s-au petrecut în ultimii ani în centrele de plasament din Caraș-Severin conduc la schimbări importante de strategie la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Noul director al instituției din subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin, Elena Amzoi, a fost serios cutremurată de ceea ce a descoperit în centrele de plasament. Tocmai de aceea, susține aceasta, va încerca să scoată cât mai mulți dintre minorii instituționalizați din aceste centre. „În general, copiii mici sunt dați la asistenți maternali profesioniști, iar eu încurajez asta. Diferența între asistenții maternali și centrele de copii este mare și chiar am de gând să activez în viitor asistența maternală pentru că asta ar fi trebuit făcut de la început. Sunt asistenți maternali care sunt pe rezervă, în jur de 60, și toți doresc copii mici. Eu am stabilit o întâlnire cu toți asistenții maternali și încerc să plasăm copiii mari, de până în 12 ani, la acești asistenți maternali. Să rămână doar cei peste 12 ani, între 18 și 26 de ani, care urmează o formă de învățământ la centrele de plasament”, a explicat directorul DGASPC Caraș-Severin pentru Express de Banat.

Potrivit legislației, dacă urmează o formă de învățământ, în centrele de plasament se poate sta până la vârsta de 26 de ani. Elena Amzoi consideră că și aici există o problemă. „Avem apartamente, avem garsoniere, copiii de peste 18 ani sunt puși în garsoniere, sunt învățați să se gospodărească singuri. Numai că nu s-a făcut asta. Din 14 apartamente și garsoniere ale unui centru sunt ocupate doar 4-5! Copiii nu sunt pregătiți pentru viață. Mai am cinci luni la dispoziție, nu pot să spun că voi face nu știu ce, dar cât pot încerc să îndrept lucrurile”, a mai afirmat Elena Amzoi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/