Zone în Caraș-Severin unde medicul de familie e… istorie

dr laurentiu martuica, cjas caras severin
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Din cauza numărului mic de asigurați, medicii ocolesc unele localități din Caraș-Severin. Oamenii se tratează la medicii din alte localități.

Conform Casei Județene de Asigurări de Sănătate, nu există medic de familie la Șopotu Nou, Vărădia, Vrani și Ticvaniu Mare, iar la Constantin Daicoviciu, Dalboșeț, Ocna de Fier și Târnova există doar puncte de lucru ale medicilor. Unele localități sunt „neacoperite istoric”, în exprimarea lui Laurențiu Mărțuică (foto), medicul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Despre gradul de acoperire a medicinei primare în județ, s-a discutat ieri în cadrul unei ședințe ținută la Prefectura Caraș-Severin.

Situația se prezintă mult mai bine decât acum zece ani, conform spuselor lui Laurențiu Mărțuică. Dar, în condițiile legislației actuale, nu vede vreo posibilitate ca lucrurile să se schimbe în localitățile cu „istoric” în privința lipsei medicului de familie. „Sunt zone care nu pot fi acoperite decât prin acordarea de servicii prin puncte de lucru. Acolo nu va veni un medic care să facă un cabinet. După legislația actuală, care se pare că va rămâne la fel și în viitor, nu va veni un medic care să-și facă o listă cu 200 de asigurați. Din veniturile generate de o asemenea listă, nu va putea nici să-și acopere utilitățile, dar mai să plătească salariul unui asistent medical. Asigurații din acele localități sunt însă înscriși pe listele medicilor din zonă”, a explicat Laurențiu Mărțuică.
Citește și: Sănătatea din Caraș-Severin, în deficit doar pe hârtie?

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

Pentru îmbunătățirea situației, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate depune eforturi susținute. Reprezentanții instituției discută în permanență cu primarii care pot să se implice și să aducă medici. Acestora li se explică faptul că legislația actuală este mult mai permisivă în a coopta medici și a acorda diverse avantaje pentru ca medicul să vină și să rămână în zonă. În vara aceasta, s-a reușit acoperirea unor zone din județ unde medicii de medicină primară au lipsit. Un lucru apreciat pozitiv de către subprefecta Adina Radici întrucât, dacă asigurații sunt arondați altor medici din zonă, acei medici ar putea fi supraaglomerați. De aceea, e de preferat ca fiecare localitate să aibă medic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/