Ziua Victoriei. Timișoara, primul oraș din România liber de comunism

20 decembrie 1989
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

La Timișoara au sunat sirenele în amintirea zilei de 20 decembrie 1989 – ziua eliberării de regimul comunist. De ziua victoriei, revoluționarii au revenit în balconul Operei Române, acolo unde în urmă cu 33 de ani s-a citit Proclamația de la Timișoara. 

„Îmi amintesc de euforia și fericirea care ne-a cuprins când am început această acțiune. Era o stare de nedescris atunci… Când au intrat demonstranții în Piața Operei, când s-au montat difuzoarele, întâmplarea a făcut că am lucrat aici, de aia am fost primul care a deschis poarta, a fost ceva deosebit. Nu se poate descrie în cuvinte, cred că este o dată în viață sau o dată la sute de ani când se poate întâmpla așa ceva.”, și-a amintit Vasile Bledea.

„Amintiri… dezamăgiri cât cuprinde, ce-am dorit și ce-a ieșit. Noi nu am ieșit afară ca să vindem țara și să o distrugem. România în 89 era independentă din multe puncte de vedere, economic, zăcăminte avem. Acum nu mai avem nimic. Cred că importăm și scobitori. Iar în rest, noi suntem tot mai rari, tot mai indiferenți. A fost un FDR atunci în foaier, acum suntem vreo 7-8 formațiuni revoluționare, ne divizăm, suntem tot mai slabi. Am sperat că ce e rău, să facem înspre bine. Și să rămână ce e bun.”, a spus Vladimir Popi.

20 decembrie 1989 (1)

„Eu am fost sub balcon. Acum 33 de ani era urât, tineri au murit atunci pe stradă. Nu mai este ce a fost, este spre bine. Nu sunt dintre cei care spun că totul e urât. Nu e chiar urât, nu se poate face totul dintr-o dată frumos, nu? Eu zic că România a intrat acum în clubul țărilor civilizate. Mai depinde și de noi să fim la înălțimea care se cere.”, a spus o altă femeie care a participat la evenimentele din Piața Operei, în 20 decembrie 1989.

„În 89 aveam 24 de ani. Viața mea s-a schimbat pentru că aveam în cap să evadez din lagăr, că eram într-un lagăr, și am considerat că odată cu venirea Revoluției pot să mă manifest liber. Și din 94 am încercat să am inițiativă privată și până în ziua de astăzi trăiesc după asta. Din punctul meu de vedere, eu am realizări și sunt bucuros, chiar dacă a fost foarte greu și nu am încă 60 de ani și sunt cărunt și chel.”, a spus Beni Oprea, unul dintre liderii Revoluției din 1989.

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

S-a strigat „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, în Piața Operei, a Victoriei, în urmă cu 33 de ani. Timișoara se proclama, din balconul Operei, primul oraș liber de comunism din România. În foaier s-au pus bazele Frontului Democratic Român, condus de Lorin Fortuna, Ioan Chiș și Claudiu Iordache. S-a trasat atunci un program politic cu revendicările celor din piață: abdicarea imediată a lui Ceaușescu, eliberarea deținuților politici sau libertatea presei. Oamenii strigau în piață: „Noi suntem poporul” și „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”

20 decembrie 1989 (2)

„Acum 33 de ani am prins, am trăit și voi visa acea săptămână toată viața mea. Acea săptămână de fericire, de căldură, de întâlnire a noastră ca români cu români. Au fost zile în care nu știam pe stradă ce vrea celălalt de la tine pentru că nu îți spunea. De aceea, această instituție care s-a înființat acum 33 de ani în acest loc nu s-a numit partid, s-a numit Frontul Democratic Român. A fost găsită și iubită, și dorită de noi ca o alternativă a înfrățirii noastre, a reunirii noastre. (…) A trebuit să vină Timișoara cu Piața Maria, apoi cu Opera și cu Catedrala și să închid tăvălugul și să se nască această piață cu peste 100.000 de oameni și să se nască apoi primul Crăciun liber.”, a spus pictorul Mihai Olteanu.

Deseară, în Piața Victoriei, regizorul de teatru Carmen Lidia Vidu le propune timișorenilor un spectacol de videomapping despre cei care au făcut Revoluția la Timișoara. De la ora 18 se vor aprinde videoproiectoarele care vor lumina orașul și care vor spune povestea Revoluției din primul oraș declarat liber.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/