„Ziua PNL“, marcată la Caransebeş cu două zile mai devreme

Aniversarea a 143 de ani de la înființarea PNL a fost marcată în Caraş-Severin la Caransebeş, prin organizarea unei mese rotunde cu tema „Rolul PNL în realizarea României Mari”. Rolul de moderator a revenit preşedintelui organizaţiei municipale a liberalilor, Felix Borcean.

Liberalii din Caransebeș s-au întâlnit marţi, 22 mai, la sediul PNL, cu prilejul aniversării a 143 de ani de la înființarea PNL la 24 mai 1875.

Doctorul în istorie Ioan Cojocariu a prezentat un material privind istoria PNL în Banat. Acesta a subliniat că „dr. Cornel Corneanu, președintele PNL din zona Caransebeș, a fost secretarul Marii Adunări de la Alba Iulia, fiind și cel ce a înmânat Rezoluția din 1 Decembrie 1918 Regelui Ferdinand Întregitorul. Delegația care s-a întâlnit cu Regele Ferdinand a fost condusă de Episcopul Ortodox al Caransebeșului Miron Cristea (cel ce a devenit ulterior primul Patriarh al României) și Episcopul Greco-Catolic al Clujului Iuliu Hossu. Cornel Corneanu a fost ulterior Prefect al județului Severin și deputat în Parlamentul interbelic“.

Horia Irimia a vorbit despre istoria PNL după 1990, la nivel național și în Caraș Severin. „După multiplele dizidențe de la începutul anilor ‘90, a urmat un proces de unificare progresivă, astăzi PNL fiind cel mai mare partid de Dreapta din România, liderul Opoziției și reala alternativă la actuala Guvernare“, transmite Departamentul de Comunicare al PNL Caraș-Severin.

Liberalii cărăşeni amintesc, de asemenea, că după 1990 preşedinţi ai Organizatiei PNL Caransebeş au fost: prof. Sever Balșoiu, ing. Mihai Paica, prof. Nicolae Borcean, Ion Marcel Vela, dr. Filip Bebe Strejariu, dr. istorie Ioan Cojocariu, prof. Felix Borcean – primarul municipiului Caransebeș.

La masa rotundă au participat unii dintre primii lideri liberali ai PNL Caransebeș după 1990, conducerea organizației municipale, consilieri municipali, membri ai Tineretului Național Liberal. S-au prezentat documente, cărți și publicații referitoare la istoria PNL.