Cărăşenii sărbătoresc în acest sfârşit de săptămână. Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin şi toţi cei care iubesc mediul înconjurător marchează Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, sub deviza ,,Reţea de lucru pentru păsările migratoare”.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost creată în anul 1993, pentru a celebra impresionanta călătorie a acestui gen de păsări între locurile de cuibărit şi iernat, fiind considerate resurse naturale internaţionale deoarece, în migraţia lor sezonieră, traversează frontiere interstatale. Astfel, s-au încheiat acorduri internaţionale prin care statele se angajează să respecte o serie de măsuri concrete şi eficiente care vizează protejarea speciilor de păsări migratoare. Până în 2015, zonele umede din Porţile de Fier beneficiază de măsuri de conservare venite în scopul asigurării unui statut favorabil de conservare a speciilor de păsări, mai exact pentru cormoranul pitic şi raţa roşie.
„Principalele motive ale migrării păsărilor sunt: oferta de hrană variată cu anotimpurile, căutarea celui mai potrivit loc pentru cuibărit, fuga din faţa inamicilor naturali şi evitarea suprapopulării. Păsările migratoare sunt indicatori ai efectelor schimbărilor climatice care pot influenţa şi alte grupuri de animale sălbatice”, afirmă Carmen Ionescu, director executiv al APM Caraş-Severin.
Migratoarele în Caraş-Severin
5 arii de protecţie specială avifaunistică au fost declarate la nivelul judeţului Caraş-Severin, având ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie. Printre speciile de păsări migratoare se numără: barza albă, barza neagră, raţa roşie, raţa cârâitoare, raţa pestriţă, raţa fluierătoare, raţa suliţar, raţa lingurar, acvila ţipătoare, vânturelul mic, cufundarul polar, cormoranul pitic, stârcul pitic, stârcul roşu, stârcul cenuşiu, eretele de stuf, egreta mică, egreta mare, pescăruşul albastru, uliul păsărar, uliul porumbar, şoimul dunărean, şoimul călător.
Cu sprijinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, şcolile din Caraş-Severin au derulat deja trei acţiuni de conştientizare: la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” şi Liceul Teoretic „Diaconovici Tietz”, din Reşiţa, precum şi la Şcoala Gimnazială ,,Atanasie Cojocaru”, din Pojejena: „Elevilor le-au fost prezentate materiale tematice cu Ariile de Protecţie Specială Avifaunistică din judeţul nostru, fiind iniţiate şi discuţii interactive despre modalitatea de a acţiona împreună pentru protejarea păsărilor migratoare”, a mai adăugat Carmen Ionescu.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este sărbătorită în fiecare an, din 2006, în cel de-al doilea weekend al lunii mai.
Foto: silvestrupetru.blogspot.com