Ziua Mondială fără tutun. Campania lansată de Organizația Mondială a Sănătății

Peste 5 milioane de adulți din România consumă zilnic tutun sub orice formă. Peste 70 la sută dintre cei care s-au declarat fumători își aprind o țigară în primele 30 de minute de la trezire. Mai mult, patru din zece români, în vârstă de cel puțin 15 ani, au fumat 20 sau mai multe țigări pe zi. Statisticile, spun medicii, arată cât de puternic este acest flagel. Anual, ziua de 31 mai este declarată Ziua Mondială fără Tutun. 

Peste 6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza unor afecțiuni asociate fumatului, iar cifrele arată că în 2030 numărul acestora va ajunge la 8 milioane. În fiecare an se înregistrează peste 1,2 milioane de decese din cauza fumatului pasiv.Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel global, numărul fumătorilor va crește de la 1,1 miliarde de fumători zilnic, în prezent, la 1,3 miliarde în 2025. De aceea, începând cu 1987, Organizația Mondială a Sănătății a decis declararea zilei de 31 mai drept Ziua Mondială fară Tutun.

În 2021, OMS lansează o campanie globală cu sloganul „Câștigi renunțând”. Începutul campaniei a fost marcat de o provocare inițiată de Organizația Mondială a Sănătății pe WhatsApp și intitulată „Peste 100 de motive pentru a renunța la tutun”. Aceasta vine în sprijinul a milioane de fumători care au fost determinați să renunțe la tutun, în contextul pandemiei COVID-19.

„Pentru persoanele care renunță la fumat, beneficiile sunt resimțite foarte repede: după doar 20 de minute ritmul cardiac scade, după 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal, iar în decurs de două până la 12 săptămâni, funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc. După 5 până la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător, iar după 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care continuă să fumeze. În plus, riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumătorilor la 15 ani de la renunțarea la fumat.”, a declarat Monica Marc, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Campania inițiată de OMS își propune să contribuie la crearea unui mediu sănătos, care să descurajeze consumul de tutun, în contextul unor politici solide în acest sens. Are în vedere și creșterea accesului pacienților la serviciile de sprijin în vederea renunțării la fumat. La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara funcționează un centru de consiliere pentru renunțarea la fumat. Cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

Activități de informare, educare și conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun desfășoară și reprezentanţii Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Motto-ul campaniei de anul acesta este „De azi, mă las de fumat!”, iar tema #CommitToQuit.

ANA s-a alăturat campaniei de sănătate și prevenție „Renunți și câștigi”, inițiate de Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și care are ca parteneri Societatea Română de Pneumologie, Spitalul Județean Cluj, Speranța TV, Radio Vocea Speranței, TVR Cluj şi Direcțiile de Sănătate Publică județene.

Campania este implementată în perioada 21 mai – 11 iulie 2021. Aceasta constă în derularea unui concurs de renunțare la fumat, desfășurat pe o perioadă de 6 săptămâni, timp în care participanții primesc consiliere psihologică gratuită o dată pe săptămână și sunt informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății. Până în 31 mai are loc înscrierea participanților, pe site-ul https://renuntisicastigi.ro, iar în intervalul 1 iunie-12 iulie, persoanele participante la concurs trebuie să renunțe la fumat. Marele premiu, pus la dispoziție de inițiator, constă într-o excursie în valoare de 1.200 euro.

tmc 640