Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei – Mesajul medicilor timișoreni

ziua mondiala a luptei impotriva pneumoniei spitalul victor babes timisoara

Organizațiile mondiale din domeniul sănătății au ca obiectiv ca până în 2030 să nu mai existe decese cauzate de pneumonie.

Pneumonia este considerată una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. În fiecare an, aproape 2,5 milioane de oameni pierd lupta cu această boală, dintre care peste 800.000 sunt copii.

„În ciuda progreselor medicale, aceste afecțiuni continuă să facă milioane de victime și să aducă suferința. Factorii de mediu, campaniile limitate de vaccinare, abuzul și utilizarea incorectă de antibiotice, care determină rezistență la tratamentele obișnuite, bolile cronice și comorbiditățile, pandemiile, cum a fost cea de Covid-19, și chiar infecțiile virale sezoniere pot crește riscul de infecții pulmonare, pot duce la dezvoltarea de pneumonii”, a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul mai spune că, în ultimele săptămâni, există o creștere accentuată a numărului de cazuri de pneumonie, la nivelul întregii țări. Cele mai multe cazuri ar fi înregistrate în rândul copiilor.

La persoanele cu imunitate scăzută, pneumonia poate fi cauzată de o multitudine de agenți infecțioși. Pneumonia mai poate apărea ca urmare a unei răceli severe, a unei gripe sau a unei alte infecții respiratorii. Simptomele pot varia, în funcție de cauza infecției, vârsta și starea de sănătate a pacientului. În cazurile grave, lipsa de oxigen poate duce la cianoză.

„Deși vorbim de o boală care este atât prevenibilă, cât și tratabilă, numărul victimelor acestei afecțiuni continuă să fie ridicat. De ce? Pentru că foarte mulți bolnavi se prezintă cu întârziere la medic. Apoi, tratamentul, care de multe ori constă în administrarea de antibiotice și antivirale, nu este urmat complet, este întrerupt prematur, dacă simptomele se ameliorează înainte de finalizarea curei, ceea ce duce la o rezistență bacteriană și, implicit, la limitarea posibilităților de intervenție medicamentoasă. În plus, nu puțini sunt pacienții care au nevoie de suport respirator, de ventilație mecanică, iar în acest caz, în multe unități medicale, posibilitățile sunt limitate”, a mai explicat medicul.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/