Ziua mondială de luptă împotriva cancerului pulmonar: în fiecare oră, un român moare din cauza acestei boli

stiri timisoara ziua mondiala de lupta impotriva cancerului pulmonar
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

1,8 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului de plămân. În România sunt diagnosticate anual 12.000 de noi cazuri. Statisticile arată că 8 din 10 cazuri de cancer pulmonar sunt provocate de fumat.

Cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze de deces în România. De Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului pulmonar, marcată la 1 august, medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă cu privire la incidența și gravitatea bolii.

„Prevenția primară este cheia controlului în cazul cancerului bronhopulmonar. Screening-ul nu este o metodă eficientă în cazul acestei boli oncologice, ba mai mult, este costisitor și necesită resurse importante. Este esențial să investim în programe de educare și prevenire, să promovăm renunțarea la fumat și să sprijinim cercetarea în domeniul oncologiei. Abandonarea fumatului va reduce drastic numărul cazurilor de cancer, dar efectele unei asemenea politici se văd pe termen lung.”, a declarat medicul Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie Timișoara.

La OncoHelp în Timișoara au fost internați, anul acesta, 3.500 de pacienți diagnosticați cu acest tip de cancer. „Avem tratamentele clasice, chimio și radioterapie, dar în ultima perioadă ne-am concentrat și pe imunoterapie, al cărei rezultat este mai eficient decât cel al clasicei chimioterapii. Uneori vorbim chiar de un mix de terapii. Am reușit să prelungim astfel supraviețuirea pacientului, și vorbim de 25-30% dintre pacienți, asta însă depinzând și de tipul și subtipul de cancer bronhopulmonar și de prezența metastazelor.”, a mai spus Șerban Negru.

publicitate ziar expresb 1000x100

Principalele simptome ale bolii

Tusea persistentă, care se prelungește peste 3 săptămâni, durerea toracică, dificultățile de respirație, expectorațiile cu sânge, răgușeala, pierderea inexplicabilă în greutate și infecțiile respiratorii repetate sunt între simptomele cancerului pulmonar. Medicii insistă ca oamenii să nu ignore niciun posibil indiciu. „Diagnosticul pus într-un stadiu incipient permite începerea unor tratamente mai eficiente și crește considerabil șansele de supraviețuire.”, a explicat doctorul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

La Babeș, diagnosticul de cancer pulmonar este pus doar în urma analizei făcută de o echipă complexă de medici. Aceasta este formată din pneumologi, radiologi, un specialist în anatomopatologie, un medic cu specializare în diagnostic molecular și un genetician medical.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/