Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului: 40% dintre cazuri pot fi prevenite

echipament medical

Peste 20 de milioane de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în 2022 și 9,7 milioane de decese asociate cu această boală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 4 februarie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. 

Potrivit datelor OMS, aproximativ una din cinci persoane dezvoltă cancer, iar  unul din nouă bărbați și una din douăsprezece femei mor din cauza acestei afecțiuni.

„Cancerul rămâne una dintre cele mai devastatoare boli. Este o luptă ce poate dura ani întregi, o confruntare cu necunoscutul și o încercare a voinței umane. Fiecare gest de sprijin, fiecare contribuție și fiecare efort contează în această luptă. Fie că este vorba despre prevenție, de acces la tratamente sau susținerea pacienților și a familiilor lor, fiecare acțiune aduce speranță și alinare în fața suferinței.”, a declarat medicul Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Motto-ul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului este „reducerea diferențelor în tratarea cancerului”. OncoHelp își reafirmă angajamentul său în lupta împotriva acestei maladii.

„Din păcate, incidența cancerului este în continuă creștere, iar impactul său asupra sănătății publice este semnificativ. În jur de 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite. Și vorbim despre trei factori majori de risc modificabili: tutunul, alcoolul și poluarea. Fumatul reprezintă 25% din totalul deceselor cauzate de cancer și este principala cauză a cancerului pulmonar. Pentru bărbați, consumul de tutun este asociat cu 92% dintre cazurile de cancer de trahee, bronhii și plămâni; pentru femei, această rată de asociere este de 62%. Consumul de alcool reprezintă un alt factor de declanșare a acestei maladii. Iar poluarea tinde să devină unul dintre factorii determinanți ai cancerului pulmonar. România se confruntă însă și acum cu un handicap. Lipsa programelor naționale de screening. Acestea ar permite depistarea timpurie a unor forme de cancer și, implicit, demararea mai rapidă a tratamentului. Din păcate, din acest punct de vedere suntem departe de țările din vestul Europei.”, a mai precizat Șerban Negru.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/