Ziua Mondială a persoanelor cu Sindrom Down. „Majoritatea pot duce o viață normală și activă”

sindrom down
1000x100 Cuib de vise 1000x100

În fiecare an, în 21 martie este marcată Ziua Mondială a persoanelor cu Sindrom Down. Inițiativa a apărut în noiembrie 2005, iar în 21 martie 2006, la Singapore au avut loc primele acțiuni de amploare care au atras atenția asupra înțelegerii corecte a acestei boli.

Sindromul Down este o boală care afectează un copil la 1.000 de nașteri în întreaga lume.

„Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal. Din această cauză, sindromul este cunoscut și sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta și este greu de apreciat în momentul nașterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice și caracteristici distincte și, deși sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectați, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viață normală și activă”, transmit reprezentanții Asociației Down din România.

STPT job 1000x200

Persoanele care au sindrom Down au toate șansele de a se integra în comunitate și, ajunse la vârsta maturității, reușesc să lucreze și să fie incluse în societate.

„Astăzi le spunem «la mulți ani» tuturor prietenilor noștri cu Sindrom Down, copii și tineri speciali! Să fiți fericiți și să vă bucurați mereu de înzestrările  și de darurile voastre deosebite!”, au transmis și reprezentanții Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Timișoara.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/