Încă din anul 2000, data de 29 septembrie este cunoscută, în context internațional, drept Ziua Mondială a Inimii. Evenimentul are ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației lumii asupra factorilor de risc care duc la apariția bolilor cardiovasculare. Specialiștii din Timișoara au oferit informații esențiale, cu ajutorul cărora poate fi prevenită apariția acestor patologii.
Potrivit statisticilor, peste 30% dintre decesele din întreaga lume sunt produse de bolile cardiovasculare, adică 17.7 milioane. La nivel mondial, peste 1 miliard de oameni au hipertensiune arterială și doar o cincime țin sub control această afecțiune care poate duce la complicații precum infarctul miocardic, atacul vascular cerebral sau insuficiența renală.
În România, bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces, iar datele arată că în jur de 45% din românii care au 50 de ani suferă de hipertensiune arterială. Peste 20% dintre cei afectați nici măcar nu știu acest lucru. De asemenea, în jur de 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, iar asta înseamnă 60% din totalul deceselor înregistrate, potrivit Societății Române de Cardiologie.
Lt. col. medic Mihaela Nicolin, Cpt. medic Cristina Văduva și Dr. Claudiu Popa, medicii în cadrul Secției de Cardiologie a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara, au oferit câteva recomandări pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Factorii principali de risc sunt:
Cel mai important lucru este adaptarea organismului la un stil de viață sănătos prin:
Sursa foto: Direcția Medicală a MApN