Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată anual, în întreaga lume în 12 mai, dată ce marchează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale.
Florence Nightingale este cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale, pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra în 1860, realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale.
„Asistența medicală este o artă și, pentru a fi făcută artă, necesită o devoțiune exclusivă la fel de grea ca o lucrare a oricărui pictor sau sculptor”, spunea Florence Nightingale.
Ziua Internațională a Asistentului Medical a fost marcată la Spitalul Militar din Timișoara pe acorduri de pian.
„În cinstea lor, acorduri frumoase de pian, susținute de artistul Adrian Adisi, au răsunat în curtea spitalului, fiind o încântare pentru toți cei prezenți la acest moment special. Cu ocazia sărbătoririi zilei profesionale, echipa de conducere a spitalului vă adresează sincere urări de sănătate, mulțumiri pentru dedicația și grija oferită fiecărui pacient. Vă dorim să aveți parte de pacienți recunoscători și armonie în suflet”, transmite conducerea Spitalului Militar din Timișoara.
Și conducerea Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara a transmis un mesaj pentru cele care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt coloana vertebrală a oricărui sistem sanitar.
„De ziua lor, vreau să le mulțumesc colegelor noastre pentru dăruirea și devotamentul de care dau dovadă zilnic, dar și pentru eforturile pe care le fac pentru ca pacienții noștri să aibă parte de cea mai bună îngrijire posibilă”, a spus prof. dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
La nivel mondial, conform statisticilor, sunt peste 28 de milioane de asistenți medicali.