Ziua Instituției Prefectului, la 159 de ani de când termenul „prefect” a fost legiferat

prefect ioan dragomir

Astăzi se sărbătorește Ziua Instituţiei Prefectului, marcată începând cu anul 2019 în data de 2 aprilie, dată la care, în anul 1864, a fost instituit prin lege termenul de „prefect”.

Noţiunea de „prefect” era întâlnită în Muntenia şi Moldova încă dinainte de Unirea Principatelor, când prefecţii purtau şi denumirea de „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”. Legea comunală de la acea vreme prevedea că prefectul este „cap al administraţiei judeţene, dirige toate lucrările acestei administraţiuni, îi execută hotărârile consiliului judeţean”.

Legea nr. 5 din 19 iulie 1990 privind administrarea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor este actul normativ care a reintrodus în administraţia românească Prefectura ca organ al administraţiei publice. La începutul anilor ’90, Guvernul, în hotărârile emise, a utilizat alternativ noţiunile de prefecturi judeţene sau primării judeţene. Ulterior, prefecturile judeţene au fost reorganizate, reorganizare care a avut la bază crearea a două noi organisme ale administraţiei publice din judeţe: Consiliul Judeţean, ca autoritate de nivel judeţean care coordonează activitatea consiliilor locale în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean şi Prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Evoluţia instituţiei prefectului este, aşadar, strâns legată de dezvoltarea, organizarea şi racordarea administraţiei publice româneşti la principiile administraţiei moderne, europene.

1000x200 dacus 02

„Suntem cu toţii în slujba cetăţeanului, ale cărui interese, siguranţă şi linişte trebuie să fie pe primul plan, de aceea trebuie să ne concentrăm în permanenţă pe a fi mai buni, mai operativi, mai implicaţi. Aş dori pe această cale să mulţumesc tuturor celor cu care colaborăm, pentru disponibilitatea şi eforturile de a menţine şi dezvolta constant relaţiile parteneriale şi cooperarea interinstituţională în judeţul nostru. Ziua Instituției Prefectului trebuie să reprezinte, totodată, un moment în care echipa noastră își reafirmă angajamentul față de cetăţenii judeţului. Suntem zilnic la datorie și ne facem treaba responsabil, pentru ca viața locuitorilor județului Caraş-Severin să fie una mai sigură, iar aceştia să ştie că pot conta pe sprijinul nostru de fiecare dată.

Le mulţumesc cu acest prilej colegilor din cadrul instituției pentru că, datorită dumnealor, reuşim să fim cât mai aproape de cărăşeni, pentru a răspunde rapid și eficient nevoilor din societate. Eforturile pe care le depunem au ca rezultat oferirea unor servicii moderne şi eficiente, care respectă principiile pe care ne bazăm activitatea: transparenţa, legalitatea şi profesionalismul.

Tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor prefectului le urez «La mulți ani!», sănătate, reușite în ceea ce își propun și multă putere de muncă!”, este mesajul transmis astăzi de prefectul de Caraș-Severin, Ioan Dragomir.

publicitate si promovare online banner maxagro