Ziua Independenței Ucrainei, marcată la Timișoara prin inaugurarea unei picturi murale și un picnic intercultural

refugiati ucraina

Ziua Independenței Ucrainei va fi marcată la Timișoara în data de 24 august prin organizarea mai multor evenimente speciale dedicate refugiaților din țara vecină. Așadar, manifestările includ inaugurarea unei picturi murale, un picnic intercultural, o proiecție video, dar și un concert în centrul orașului.

De Ziua Independenței Ucrainei, marcată la data de 24 august, la Timișoara vor fi organizate mai multe manifestări dedicate refugiaților ucraineni stabiliți în oraș. Așadar, mai multe organizații își unesc forțele pentru a pregăti un eveniment de solidaritate pentru ucrainenii care-și sărbătoresc Ziua Independenței Ucrainei departe de casă.

Mai precis, manifestările includ inaugurarea unei picturi murale în Complexul Studențesc, un picnic intercultural în Parcul Regina Maria și o proiecție video și un concert de muzică în centrul Timișoarei.

Pictură murală se numește „Stand With Ukraine” și are tema prieteniei româno-ucrainene în contextul situației de urgență provocată de război. Murala va fi realizată de către artistul local Andrei Drăgan, cunoscut sub numele de Lux, pe un perete al Căminului 15 al Universității de Vest din Timișoara, nu departe de căminele studențești unde sunt cazați ucraineni.

De asemenea, organizatorii continua tradiția întâlnirilor la picnic pentru refugiații din Ucraina. De la ora 18.00, în Parcul Regina Maria, ucrainenii sunt așteptați cu mâncare, muzică, jocuri pentru cei mici, competiții sportive și ateliere.

Totodată, Asociația Prin Banat va organiza de la ora 20.00, în Piața Victoriei, o proiecție video pe tema Zilei Independenței Ucrainei. Mai mult, șase luni de rezistență eroică a Ucrainei împotriva agresiunii ruse sunt marcate de un video mapping pe fațada Operei Naționale Române.

De asemenea, Salvați Copiii Timișoara alături de Societatea pentru Copii și Părinți vor pregăti ateliere pentru cei mici. Peste 500 de copii refugiați de clase primare se află în prezent în Timișoara, conform datelor organizațiilor care îi ajută pe refugiați.

Evenimentele sunt organizate printr-o cooperare unică, unde toate organizațiile care ajuta refugiații din Timișoara își unesc forțele în beneficiul refugiaților din Ucraina”, transmite Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale.