Ziua Drapelului, celebrată la Timișoara! Tricolorul a fost sărutat de oficialități [FOTO]

Ziua Tricolorului a fost marcată astăzi, și în orașul de pe Bega. Un ceremonial militar și religios s-a desfășurat în față Palatului Administrativ din Timișoara. Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan și oficialitățile au sărutat drapelul.

Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a Drapelului, a început la ora 10.30, la sediul Prefecturii și al Consiliului Județean. Aici,  Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a săvârșit o rugăciune de binecuvântare a drapelului în prezența oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor militare și a cetățenilor. După slujba de sfințire, Mitropolitul a sărutat drapelul. Același gest l-au făcut prefectul județului Timiș, Eva Andreaș și președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

„Cred că e un moment important pentru întreaga națiune românească. Spun acest lucru pentru că alături de drapel, imn și stemă, cele trei valori fundamentale ale societății noastre, sunt de fapt valorile care i-au îndemnat pe predecesori să păstreze unitatea și libertatea neamului românesc. Ce este important este faptul că, la 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Timiș, trebuie să privim cu recunoștință eforturile și munca pe care au depus-o înaintașii noștri”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Mai apoi, tricolorul a fost înălțat pe catargul din fața Palatului Adminstrativ, în tandem cu intonarea imnului național. După acest moment, detașamentul de onoare format din soldați ai Brigăzii 18, militari din cadrul ISU Banat, polițiști, jandarmi și funcționari publici din cadrul Penitenciarului Timișoara au defilat în fața oficialităților.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Data de 26 iunie a fost aleasă pentru a marca ziua când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul – roșu, galben și albastru – a fost ales drept simbol al națiunii române.