Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit Eurostat. Este doar unul dintre motivele pentru care „Let`s Do It, România” organizează o sesiune de curățenie în 26 de județe. Timișul este pe listă. În Caraș-Severin implicarea a fost mai slăbuță.
Este deja cunoscut faptul că stăm prost la capitolul educație și nu o dată s-a întâmplat să ne izbim de mormane de gunoaie aruncate la colț de stradă. Laude nu merită nici Statul care întârzie să adopte instrumentele necesare privind gestionarea deșeurilor. „Let`s Do It, România!”, cel mai mare proiect de implicare socială organizat în țara noastră, se alătură mișcării mondiale care va avea loc în 21 septembrie, în peste 100 de țări. Cetățeni din 26 de județe sunt invitați să se înscrie la eveniment.
Județul Timiș, pe listă
Pe lista celor de la Let`s Do It, România se află și județul Timiș. „Noi am identificat, până acum, 12 zone din Timișoara și din jurul orașului și am hotărât să intervenim. Aducem noi tot ce este necesar, saci, mănuși și multă voie bună. Voi trebuie să veniți doar cu poftă de muncă și cu dorința de a transforma România într-un loc mai bun.”, au transmis organizatorii.
Zonele identificate sunt: Cartier Freidorf – Marginea Begăi (Strada Sofocle și Podul de Fier), Parcare Smithfiled si Fabrica de Zahăr, strada Cerna, din spatele stadionului Dan Păltinișanu, Marginile Căii Ferate din zona viaductului Popa Șapcă, Străzile Torac, Betaniei și Câmpului, aflate în spatele cimitirului din Calea Buziașului, strada Grigore Alexandrescu din Piața Mehala, malul stâng al Begăi, aflat între podul din Maria si Podul Muncii, malul drept al râului, Calea Șagului – Drumul Național E70, Zona Gării de Sud, Pădurea Verde și Giarmata, drum național și parcări.
Cei care doresc să participe se pot înscrie AICI.
În Caraș-Severin, implicare slăbuță
Evenimentul va avea loc și în Caransebeș de la ora 10.00, iar punctul de întâlnire este primăria. În județul Caraș-Severin implicarea a fost destul de slăbuță. Motivul – nu se găsesc voluntari. „Este destul de greu să găsim voluntari mai ales în zona aia și mai sunt și alte zone din țară. Dacă nu primim o propunere din partea oamenilor, e greu să rezolvăm situația mai ales că nici nu îi putem obliga. Anul trecut au existat câteva persoane.”, a declarat pentru Express de Banat Ștefan Buciuc, președintele Let`s Do It, România.
Din 2010 și până în prezent, „Let`s Do It, România!” a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică. „Lucrurile s-au îmbunătățit. Nu mai sunt acele gunoaie istorice pentru că le-am ridicat, dar comportamentul general al oamenilor nu s-a modificat radical.”, a mai spus Ștefan Buciuc.
Dacă din 2020 nu se va putea atinge o rată a reciclării de 50%, România se va alege cu sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar cu tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.