Ziua Cărții cu muzică și literatură, la Timișoara

concert sustinut de filarmonica banatul timisoara
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Filarmonica Banatul din Timișoara găzduiește recitaluri muzicale și literare marcând Ziua Internațională a Cărții, sărbătorită anual la 23 aprilie. 

Primul eveniment va avea loc pe 16 aprilie. Publicul este așteptat de la ora 19 la Sala Capitol, la recitalul cameral susținut de Sebastian-Mihai Tegzeșiu la vioară, Ștefan Cazacu la violoncel și Ioan-Dragoș Dimitriu la pian. Tema evenimentului este „Prietenia”.

Melomanii vor putea asculta Trioul cu pian Nr. 2 compus de Dmitri Șostakovici în 1943-1944 și dedicat prietenului său apropiat, criticul și muzicologul Ivan Sollertinsky. Programul cuprinde și Trioul cu pian „Arhiducele” de Ludwig van Beethoven.

Amfitrionul serii va fi actorul Cătălin Ursu, care va interpreta poeme din volumul colectiv „Bleu Ciel. Timișoara celestă”, publicat de Biblioteca Județeană Timiș în 2022. Volumul reunește fragmente din operele unor poeți bănățeni trecuți în neființă, precum Ioan Crăciun, Adrian Derlea, Francisc Doda, Traian Dorgoșan, Valeriu Drumeș, Pavel Gătăianțu, Ion Monoran, Nicolae de Popa, Gheorghe Pruncuț, Dan Emilian Roșca și Marcel Turcu.

Biletele pot fi achiziționate aici.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

În 25 aprilie, de la ora 15, filarmonica găzduiește un eveniment dedicat copiilor între 7 și 12 ani. Este vorba despre recitalul educativ „Comorile ascunse ale muzicii și ale literaturii”, dirijor – maestrul Lucian Onița. Pe scenă vor urca artiștii Ansamblului vocal Voces Timisienses al Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de actorul Adrian Jivan. În program sunt incluse compoziții de Bach, Vivaldi, Beethoven, dar și ale unor creatori celebri ai vremurilor noastre precum Brian May sau M. Norman. Programul literar include fragmente din Ion Creangă, Antoine de Saint-Exupéry și Rudyard Kipling. Bilete pot fi achiziționate aici.

Evenimentele sunt organizate de Filarmonica Banatul în parteneriat cu Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”.

Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO pentru a promova lectura. Data a fost aleasă pentru că marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/