În ciuda slujbei de sfințire făcută la sosirea frumoaselor exemplare în Caraș-Severin, se pare că zimbrii au fost loviți de boala limbii albastre, deși gradul de adaptare este ridicat destul de mult.
Până acum 2 animale sunt suspecte de virusul letal pentru animale, însă specialiștii explică faptul că boala se transmite prin înțepătura de țânțar, iar șansele ca și altele să se îmbolnăvească este destul de ridicată. „Vectorul este țânțarul care înțeapă animalul bolnav, iar dacă apoi înțeapă unul sănătos, există riscul de boală”, a explicat senatorul Aurel Duruț, medic DVS la origini.
Practic, ca un bilanț pe Caraș-Severin, până în prezent, există suspiciuni pentru 30 de focare, iar 600 de probe au fost trimise la laboratorul din București pentru confirmare, potrivit lui Duruț.
Partea proastă a lucrurilor este că această boală se manifestă diferit, existând aproape 30 de serotipuri, astfel că este greu de spus în ce mod animalul poate scăpa de ea. Crescătorii de animale primesc despăgubiri la prețul pieței pentru oile sau caprele decedate, însă trebuie să dovedească cu probe de organe și crotal faptul că boala limbii albastre a fost cauza decesului.