Seceta de la finalul lunii martie și începutul lui aprilie, combinată cu nepăsarea oamenilor care au incendiat vegetația uscată, ar fi putut să le pună în pericol atât casele și viețile lor, cât și pe cele ale pompierilor care au intervenit pentru stingerea a aproape 150 de incendii de vegetație în doar 3 săptămâni.
An de an, la începutul primăverii, oamenii puțin conștienți de urmările pe care le pot avea incendierile necontrolate de vegetație pun în pericol atât viețile și casele lor, cât și pe cele ale pompierilor care trebuie să intervină pentru stingerea lor, ca să nu mai vorbim despre impactul pe care îl au asupra mediului și animalelor. Anul acesta, între 18 martie și 7 aprilie, au fost aproape 150 de astfel de evenimente, în vreme ce în aceeași perioadă a anului trecut au fost doar 5 incendii de vegetație, arată datele furnizate de ISU Timiș.
„Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Banat» al județului Timiș a fost solicitat și a intervenit la 146 de incendii de vegetație uscată, în urma cărora au fost afectate aproximativ 422 de hectare. De asemenea, în același interval de timp din 2018, am fost solicitați și am intervenit la 5 incendii de vegetație uscată, în urma cărora au fost afectate aproximativ 2 hectare de teren”.
Reprezentanții ISU Timiș pun această diferență foarte mare de la un an la altul pe seama condițiilor meteo. Începutul acestei primăveri a fost mult mai secetos decât cel de anul trecut, iar acest lucru a favorizat incendiile de vegetație.
„Anul trecut a fost o perioadă foarte ploioasă și incendiile de vegetație au fost puține, spre deosebire de anul acesta, care a fost destul de secetos, care a permis incendierea terenurilor. În ciuda campaniilor de informare preventivă pe care ISU Timiș le-a efectuat în județ, oamenii sunt puțin conștienți de urmările pe care le pot avea incendierile necontrolate ale vegetației”, au mai declarat reprezentanții ISU Timiș.