Zi de gală la Reșița cu cei mai îndrăgiți soliști de muzică populară ai Banatului

traditii carasene

Centrul Civic al Reșiței a fost ieri sub acompaniamentul regalului folcloric, un spectacol de excepție al cântecului bănățean autentic. „Tradițiile Cărășene” au ajuns la final.

După trei luni de maraton prin tot județul Caraș-Severin, în căutarea de tinere talente, păstrătoare de adevăratele comori culturale autentice, Festivalul-concurs „Tradiții cărăşene” ediția a 3-a, s-a încheiat maiestos, cu o Gală demnă de toată lauda, în cadrul unui regal folcloric de excepție.

Evenimentul, marcă a Consiliului Județean Caraș-Severin, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, a fost reușit, și de această dată, din toate punctele de vedere. După premierea laureaților, sute de spectatori, din tot Banatul, s-au bucurat de regalul folcloric bănățean autentic, păstrat din moși-strămoși, și susținut pe scena din Centrul Civic al municipiului Reșița.

ramona vița

Ramona Vița

Au urcat pe scenă îndrăgiții interpreți: Adi Jurcă, Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Gabi Zaharia, Adrian Stanca, Dana Gruescu, Doriana Talpeș, Petrică Miulescu Irimică și Ramona Vița, acompaniați, cu toții, de ansamblul „Virtuozii Semenicului”.

„Această ediție a fost o reală reușită, și cred că ceea ce se întâmplă în această seară este dovada faptului că Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii din Caraș-Severin își are meritul ei în organizarea evenimentelor culturale cu tematică folclorică, în pleiada instituțiilor de cultură din județ. Iubiți Banatul pentru că asta nu vă costă nimic!”, a declarat Dan Mirea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

traditii carasene

Festivalul-concurs ,,Tradiții cărășene” urmărește diversificarea ofertei culturale la nivelul județului, precum și dezvoltarea identității culturale și a multiculturalității specifice Banatului Montan. Competiția s-a derulat în perioada aprilie – iunie 2024, pe 7 zone ale județului, și, conform regulamentului, concursul a cuprins secțiunile: coregrafie, muzică, poezie dialectală și teatru popular, expoziții și colecții, gastronomie, fiecare dintre aceste secțiuni fiind delimitate în mai multe subsecțiuni.

traditii carasene

Tradiții cărașene

Și la ediția din acest an au participat peste 5000 de concurenți din tot județul, care au excelat și care au reușit să satisfacă, nu doar exigența jurului, ci și a publicului. Etapele zonale unde s-a desfășurat Tradiții Cărășene au fost: Oravița, Caransebeș, Oțelu Roșu, Băile Herculane, Bozovici, Bocșa și Reșița,

Peste nici o lună, iubitorii folclorului sunt invitați la cel mai mare eveniment internațional al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, mai exact Festivalul Hercules.

Pe lângă cele 5 zile de festival internațional se vor sărbători și cei 55 de ani de activitate ai Ansamblului Semenicul.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/