Zi caniculară în Banat! Temperaturile se vor apropia mâine de 40 de grade Celsius

stiri despre canicula termometru

Întreaga țară se va confrunta mâine cu o zi caniculară. Și în Banat va fi în vigoare un cod portocaliu de caniculă, așa că recomandarea este să evitați pe cât posibil deplasările pe timpul zilei.

18 județe din țară, inclusiv Caraș-Severin și Timiș, vor fi mâine sub atenționare cod portocaliu, fiind anunțat un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. În sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37 – 39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cel mai dificil va fi în Oltenia. 6 județe din sudul țării vor fi sub cod roșu. În Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 – 42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Miercuri valul de căldură se va muta în jumătatea de est a României.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin recomandă respectarea următoarelor măsuri în perioadele caniculare:

  • Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare, în intervalul orar 11.00 – 18.00; deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat.
  • Purtați haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
  • Beți 1,5-2 l lichide/zi, nu prea reci, evitând băuturile alcoolice și pe cele care conțin cofeină sau zahăr în cantitate mare.
  • Mâncați fructe, legume sau iaurt, echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică; evitați alimentele cu conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală.
  • Mențineți legătura cu persoanele în vârstă, interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.
  • Nu lăsați copiii și/sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme expuse la soare.
  • Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință.
  • Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul și vor menține legătura cu mediul curant.
  • Pentru ameliorarea condițiilor de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
  • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă!
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/