Zero solicitări din partea familiilor care își lasă copiii în grija bonelor, la Timișoara. „Sunt atât de exigente condițiile încât nu o să fie foarte mulți beneficiari”

Primăria Timișoara poate aloca până la 1,2 milioane de lei anual pentru părinții ai căror preșcolari sunt lăsați în grija bonelor, însă până acum nimeni nu a depus vreo solicitare ca să primească banii. Legislația impune criterii drastice care trebuie îndeplinite, spun autoritățile locale. 

Potrivit normelor transpuse și într-o hotărâre de consiliu local, pot primi bani pentru bone persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 de lei pe membru de familie, pe paliere, astfel: până la 2.100 lei/ lună se acordă 710 lei, între 2.100 si 2.500/lună – 550 lei, între 2.500 și 3.000 lei/lună – 390 lei și între 3.000 și 3.500 lei/lună – 250 lei. Ajutorul financiar se alocă pentru copiii care nu sunt înscriși la creșă sau grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc în creșă sau grădiniță.

„Sunt atât de exigente condițiile pentru a se da acest sprijin încât nu o să fie foarte mulți beneficiari. Trebuie avută grijă foarte mare cui i se dă statut oficial de bonă, pentru că în momentul în care statul se implică și girează că o anumită persoană este bonă are și responsabilități. În mod firesc s-au impus condiții pentru ca cineva să poată primi ajutor financiar pentru statutul de bonă. Este mult mai mare încrederea dacă intervine și un astfel de filtru decât o simplă recomandare. N-am avut semnalate în Timișoara cazuri grave în privința comportamentului bonelor și sper să nici nu apară.”, a declarat astăzi primarul Timișoarei Nicolae Robu.

Legea 35/2020, intrată în vigoare în 31 mai 2020, dă posibilitatea părinților să ceară bani de la stat pentru serviciile unei bone pentru copiii care încă n-au împlinit șase ani. Banii sunt alocați de autoritățile locale, dacă acestea dispun de fondurile necesare. Tot autoritățile locale sunt cele care trebuie să stabilească metodologia de acordare a sumelor. Profesia de bonă e reglementată în România din 2014, prin lege.