Pentru supravegherea și monitorizarea pestei porcine africane, inspectorii sanitar-veterinari au făcut aproape 150 de controale în acest an, cele mai multe în exploatațiile comerciale de suine. Pe de altă parte, abateri numeroase au fost depistate în gospodăriile timișenilor, acolo unde oamenii cumpără sau vând porci fără documente sanitar-veterinare.
148 de controale au fost făcute de DSV Timiș pentru supravegherea pestei porcine. 68 de controale au fost făcute în gospodării, 80 în exploatații comerciale de suine.
„Au fost constatate încălcări ale legislației, abateri în exploatațiile non profesionale: vânzare-cumpărare de porci fără documente sanitar-veterinare, am depistat porci neidentificați, sacrificări de porcine în gospodărie (…) drept pentru care au fost aplicate 47 de sancțiuni din care 45 de sancțiuni contravenționale în valoare de 73.400 lei și două avertismente în conformitate cu OG 2/2001.”, a declarat Marian Fechete, directorul adjunct al DSV Timiș.
Potrivit cifrelor făcute publice de Direcția Sanitar-Veterinară, în Timiș există la această dată două focare de pestă porcină la porcul domestic. În județ sunt 45 de exploatații comerciale de suine, iar în două dintre acestea a evoluat pesta porcină africană în 2021, focarele fiind închise acum.
„La nivelul exploatațiilor comerciale au fost analizate, de la începutul anului până în prezent, un număr de 3.279 de probe organe provenite de la primii doi porci morți (…). În anul 2021 au fost confirmate în exploatațiile non profesionale 27 de focare de pestă porcină africană, 4 focare la mistreți în fondurile cinegetice. În fondurile cinegetice, pesta porcină africană evoluează în număr de 14 fonduri de vânătoare, din cele 86 existente în județ. (…) Raportat la supravegherea mistreților, anul acesta au fost prelevate pentru examinare 729 de probe din care 109 au fost diagnosticați pozitiv.”, a mai spus Fechete.
Pe de altă parte, referitor la influența aviară, în județ a fost confirmat un singur caz de gripă aviară, în luna februarie, în localitatea Folea. Au fost afectate 14 păsări de curte, toate ecarisate. Pentru că nu au mai fost găsite cazuri care pot fi atribuite influenței aviare, focarul a fost închis la finalul lunii martie a acestui an. În țară, în noiembrie anul acesta, în localitatea Păstrăvari, județul Călărași, la o lebădă a fost confirmat un nou caz de influență aviară, iar în decembrie a fost confirmat un nou caz, la o lebădă de vară găsită moartă în zona lacului Fortuna, județul Tulcea. De asemenea, din octombrie până acum, mai multe state membre au notificat Comisia Europeană cu privire la confirmarea de noi focare de gripă sub tipurile H5N8 și H5N1, astfel: Bulgaria, Franța, Irlanda, Cehia, Croația, Germania, Danemarca, Estonia, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Elveția, Marea Britanie și Portugalia.