Muzeul Satului Bănățean Timișoara deschide, în 15 decembrie, expoziția Banatul Otoman – restituiri culturale. Vizitatorii se pot bucura de o incursiune în cei 164 de ani de administrație otomană din Banat și Timișoara.
Pentru prima dată, în cadrul expoziției, vizitatorii vor putea vedea câteva zeci de piese de patrimoniu, artefacte rezultate din săpăturile arheologice de salvare din Timişoara – Piața Libertății, Piaţa Sfântu Gheorghe nr. 2-3 și Ciacova „Culă” -, documente otomane și scrieri originale inedite care datează din perioada administrației otomane asupra regiunii Banatului. Sunt și mărturii ale exploatărilor miniere, segment important al vieții economice a Banatului din perioada administrației otomane, până la bunuri culturale de patrimoniu aflate în colecțiile Muzeului Satului Bănățean Timișoara, mărturii ale continuității și amprentării culturii populare bănățene cu elemente orientale, care stau la baza specificului și a farmecului aparte al culturii bănățene.
„Expoziția se concentrează pe povestea fiecărui obiect în parte, fie că este un artefact, un ecofact, obiect etnografic sau unul de artă. Prezintă informații culturale, istorice, etnografice, geografice, antropologice, sociale, economice sau chiar psihologice, a celor care le-au creat sau utilizat, indiferent de originea lor etnică. Se dorește astfel să se ajungă la elementele de cotidian ale unei epoci cu parfum oriental, într-un Banat frământat politic dar bogat în elemente culturale, la granița dintre Orient și Occident. Ele spun povestea unei moșteniri culturale comune spațiului Balcanic dar cu puternice influențe Central Europene. Banatul a reprezentat o sinteză a tuturor acestor aspecte patrimoniale, care creează o atmosferă aparte, cu iz de legendă.”, au transmis reprezentanții Muzeului Satului Bănățean.
Vernisajul expoziției „Banatul Otoman- restituiri culturale” va avea loc vineri, 15 decembrie, la ora 13. Va putea fi vizitată în Sala Expozițională Pavilionară – corp A parter din cadrul Muzeului Satului Bănățean Timișoara până în 15 decembrie 2024.