Zeci de focare de pestă porcină africană la mistreți în Caraș-Severin! Mai multe fonduri de vânătoare sunt afectate!

wild boar
untitled design set 970x90 px

Peste porcină africană a lovit și în județul Caraș-Severin. Peste 200 de mistreți au fost identificați până acum cu acest virus. Trei fonduri de vânătoare sunt și ele afectate. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că va începe controalele în trafic pentru a limita răspândirea pestei, cu atât mai mult cu cât în județul Timiș au fost deja eutanasiați zeci de mii de porci în această toamnă din cauza virusului.

44 de focare de pestă porcină africană la mistreț sunt active în prezent la nivelul județului Caraș-Severin, fiind diagnosticați pozitiv 227 de mistreți. De asemenea, un focar la porcii domestici este semnalat în Bocșa. Este posibil ca acesta din urmă să fie stins săptămâna viitoare, iar restricțiile să fie ridicate, spune directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Pavel Borchescu.

La începutul lunii noiembrie, în laboratorul sanitar veterinar Caraș-Severin a fost adusă o probă de sânge de mistreț vânat pe raza fondului cinegetic 41 Socol, probă care a fost serologic pozitivă și, ca urmare a acestui fapt, a fost expediată în data de 14 noiembrie la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală pentru confirmare. În urma examenului de laborator a fost emis buletin de analiză cu rezultat pozitiv. Tot în aceeași dată au fost aduse două probe, sânge de mistreț de pe fondul cinegetic 33 Bigăr, probe care au diagnosticate pozitiv conform aceluiași buletin de analiză. La fondul cinegetic Bigăr evoluează pesta porcină africană din 13 ianuarie 2021.

În fondul cinegetic Socol a fost întocmit un plan de măsuri. S-a stabilit zona afectată, care cuprinde 8 km, cu următoarele localități: Câmpia, Pârneaura, Zlatița, Lescovița, Șușca, Belobreșca, Divici, Baziaș, Socol și localități din Serbia: Biserica Albă și Kusic. Zona tampon de încă 5 km cuprinde localitățile Naidăș, Radimna și Pojejena. În zona afectată sunt incluse fondurile de vânătoare 40 Belobreșca, 39 Pojejena, 44 Micoș.

Datele au fost prezentate joi, în plenul Centrului local de combatere a bolilor.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Probabil că suntem tentați să dăm o importanță mai mică combaterii pestei porcine africane. Din păcate, această problemă are un impact extraordinar mai ales economic asupra fermierilor, asupra crescătorilor de porcine. V-aș ruga să vă mobilizați total toți oamenii. Suntem și noi la limită. Vedeți ce se întâmplă în Timiș. Deși județul Timiș este la distanță mare ca nivel de dezvoltare de noi, au și probleme deosebite.”, a fost mesajul prefectului Ioan Dragomir, care a cerut lămuriri și cu privire la focarul de la Bocșa.

„Acolo au fost luate toate măsurile. La momentul respectiv, după ședința CLCP și stabilirea planului de măsuri, a fost lichidat focarul în sensul că au fost ucise suinele din gospodăria respectivă, îngropate, dezinfectat. Până acum nu au mai fost semnale alte îmbolnăviri sau mortalități. Să sperăm că rămân lucrurile așa. Într-adevăr, riscurile sunt mai mici decât în județul Timiș, acolo e o încărcătură mai mare de suine atât la nivel de exploatare comercială, cât și în gospodării. Riscurile ar fi dinspre județul Timiș dacă în perioada următoare se vor comercializa porci sau carne de porci din acele zone de restricții care ulterior s-ar putea să ne facă probleme.”, a explicat Pavel Borchescu.

Directorul DSVSA a anunțat că, în perioada următoare, până în 15 ianuarie, vor fi intensificate controalele în trafic, împreună cu Poliția, Jandarmeria și Garda de Mediu. „Ne-am întâlnit, am întocmit un protocol și de astăzi (n.r. joi, 17 noiembrie) se demarează și vom efectua controale în trafic pentru prevenire și combatere. În special se urmărește comercializarea de porci vii, carne sau produse din carne de porc sau de mistreț.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/