Zbor deasupra unui Schengen ce nu ne vrea!

Un turist olandez a rămas mască când a ieșit sâmbătă dimineața să-și bea cafeaua pe Calea Victoriei. Strada din fața hotelului în care se cazase era plină de oameni. Cu o seară înainte era înțesată de automobile scumpe. De data asta, nici vorbe de așa ceva. S-a frecat la ochi să se convingă că totul era aievea. Oameni la plimbare, terase apărute peste noapte de nicăieri, copii zburdând de ici, colo.

O familie de tineri i-a explicat că în București funcționează cu succes, în weekend, proiectul „Străzi Deschise-Promenadă Urbană”. Și iar s-a mirat van der… și cum l-o mai fi chemând pe batavul ajuns în capitala României. „Păi chestiile astea se întâlnesc în capitalele cu ștaif ale Europei”, le-ar fi replicat el celor doi tineri. Că e un concept relativ nou, pe care nu îl adoptă sau promovează oricine. Cum ar veni, București (asta în cazul în care nu este confundat cu Budapesta) n-ar fi o capitală cu ștaif, ci una de mâna a doua, cu prostituate și drogați la vedere. Cu cerșetori și nostalgici ai altor vremuri.

Nu știu cât de entuziasmat a fost până la urmă de weekendul petrecut la noi, cert este că imaginea României în lume este aceea de colonie a UE, nicidecum de țară cu drepturi depline în UE, NATO și ce-o mai fi. Aceasta în condițiile în care cel puțin două milioane și jumătate de conaționali pun umărul la bunul mers al economiei țărilor în care au ajuns să locuiască. Și nu sunt doar muncitori în construcții, la cules de roșii și căpșuni, la îngrijit de bătrâni. Sunt, și încă foarte mulți, medici, ingineri, IT-iști, specialiști de toate felurile. Iar ei ne tratează cu sictir. Unii, nu toți. Că și la ei sunt oameni, și oameni.

Recent, un europarlamentar povestea că, deși am intrat în Spațiul aerian Schengen, românii sunt priviți tot ca neamurile sărace de la răsărit. Ei continuă să fie verificați în aeroporturi, „nu prin sondaj, nu aleatoriu” , cum este regula, ci în mod evident, ostentativ, de către polițiștii de frontieră. Și asta nu doar la Paris, ci și la Munchen și Amsterdam, capitala cu ștaif a țării din care venea turistul batav.

Până când se va întâmpla lucrul acesta? Până când România va fi condusă de unul ca Donald Tusk sau Viktor Orban. Unul care să deschidă gura și să dea cu pumnul în masă la Bruxelles, nicidecum să stea în poziția ghiocelului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/