Zăpadă de peste un metru în zona montană din Caraș-Severin!

Codul galben care este încă în vigoare în județul Caraș-Severin a adus ninsoare serioasă în zona montană. În unele locuri grosimea stratului de zăpadă depășește un metru din cauza viscolului.

În zona montană din Caraș-Severin se acționează de zor. Direcția de Drumuri Județene a transmis operatorilor responsabili cu deszăpezirea să ia măsuri din timp pentru evitarea unor situații neplăcute. Astfel, pe DJ 582 Reșița – Brebu Nou – Slatina Timiș, DJ 582D Văliug – Crivaia, DJ 582E Prislop – Semenic și DJ 608A Caransebeș – Muntele Mic se acționează cu utilajele din dotare pentru îndepărtarea stratului de zăpadă depus pe carosabil în urma fenomenelor de ninsoare și viscol din timpul nopții. Acesta măsoară 39 cm pe Semenic și 34 cm pe Muntele Mic. De asemenea, după acțiunea de deszăpezire și încetarea viscolului se va proceda la răspândirea materialului antiderapant.

În cursul dimineții s-a semnalat un copac căzut pe DJ 582D, între Văliug și Crivaia. Operatorul de deszăpezire, împreună cu lucrători din cadrul Primăriei Văliug, a reușit îndepărtarea acestuia de pe suprafața carosabilă și deblocarea traficului. Alți copaci au căzut și pe DN 58, în apropiere de Anina, dar și aici problema a fost rezolvată.

În acest moment, pe drumurile județene din zonele montane se circulă în condiții de iarnă, iar utilajele acționează cu dificultate pentru descongestionarea traficului, cu precădere în zonele unde s-au acumulat straturi de peste un metru grosime, în urma viscolului. Mai precis în zona Eoliene de pe Muntele Semenic și zona Gol Alpin pe Muntele Mic.

Reprezentanții Direcției de Drumuri Județene anunță că tronsoanele montane din județul Caraș-Severin sunt încadrate la nivelul de intervenție (N.I.) 3, conform HCJ 96/2019. Potrivit art. 32 al Normativului AND 525/2013 privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice, timpii de intervenție sunt următorii:

• Deschiderea drumului pe o bandă: maximum 16 ore;
• Deschiderea completă a părții carosabile: maximum 48 de ore;
• Răspândire pentru combaterea poleiului și înzăpezirii: maximum 7 ore de la semnalarea fenomenului.

Pe celelalte drumuri județene nu s-au semnalat probleme.

„Recomandăm conducătorilor auto ca înaintea efectuării oricărei deplasări sau pentru sesizarea unor situații legate de activitatea de deszăpezire și combaterea poleiului, să ne contacteze la următoarele numere de telefon:

• Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin, Comandamentul de Iarnă – 0255 213212;
• Drumurile Naționale: 0255 513131 (Caransebeș) si 0252 361451 (Orșova);
• Site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) la secțiunea «harta rutieră», aplicând recomandările site-ului”, mai transmit reprezentanții Direcției Județene de Drumuri.

Codul galben de ninsori viscolite rămâne în vigoare până mâine la ora 10.00.