Mihai Leu, campionul de box și de automobilism sportiv, a pierdut lupta cu cancerul la doar 56 de ani.
O veste neagră pentru sportul românesc, care a pierdut un om de legendă. Mihai Leu s-a afirmat în două sporturi, box și pilotaj de raliu, unde a obținut numeroase victorii și a demonstrat performanță în orice condiții.
Mihai Leu a atins apogeul carierei de amator în 1987, la Campionatul Mondial de Juniori de la Havana, categoria semigrea. Ca amator, a avut 200 de meciuri și a înregistrat 190 de victorii. În același ani, Leu a decis să fugă din România când se afla la Balcaniada din Grecia, ajungând în Franța și Germania de Vest. Germanii îl cunoșteau sub numele Michael Löwe după ce a trecut la boxul profesionist în 1991. Cariera sa de profesionist înregistrează 28 de victorii din 28 de meciuri, cu 10 knockout-uri. A cucerit titlul de campion mondial WBO pe 22 februarie 1997 împotriva adversarului din Panama, Santiago Samaniego. În 1998, se retrage din box din cauza unei accidentări.
Nu a stat departe de sport și trece la pilotajul în raliuri în 1998. Duce mai departe pasiunea moștenită de la tatăl său și ajunge vicecampion național în doar trei ani. În 2003, conducând un Hyundai Accent WRC, cucerește titlul de campion național absolut. În anii următori, câștigă alte titluri naționale la Viteză în Coastă. Devine un promotor și organizator de competiții auto, printre care Campionatul Național de Super Rally și Raliul Aradului.
În 2024, Leu a stabilit un nou record personal pe Valea Domanului, totul după o pauză de 10 luni din cauza problemelor medicale. La volanul autoturismului Audi R8 GT3 LMS, campionul și-a doborât recordul personal din 2018 de 2:18,721 și la antrenamente a înregistrat 2:18,103. Mihai Leu nu s-a oprit și a avut al doilea timp al categoriei sale și a încheiat traseul de 4,75 km în doar 2:15,766. Chiar dacă nu a urcat pe podium, a fost al cincilea la prima sa competiție din acel an.
Campionul se lupta din 2014 cu cancerul de colon, care a necesitat mai multe internări și intervenții chirurgicale. Rămâne o inspirație pentru toți sportivii și un erou care nu s-a dat în spate, a reușit să se reinventeze și să se bată cu boala până la capăt.
Ediția 43 a etapei de la Reșița pentru Campionatului Național de Viteză în Coastă va avea loc pe 5 și 6 iulie. Competiția care poartă numele lui Werner Hirschvogel, pilotul reșițean considerat întemeietorul vitezei în coastă, va aduce cei mai rapizi sportivi în orașul său natal.
Campionatul de la Reșița are o tradiție de peste jumătate de secol. Prima ediție a avut loc în 1973 pe drumul spre Văliug, ceea ce a impresionat prin traseul în pantă și serpentinele traseului. În anii ’80, Reșița a ajuns o etapă importantă în campionat, unde piloți din toată țara veneau la întrecere. Mașinile vremii erau celebrele Dacii 1300 și Sport modificate pentru competiții, dar și mărci străine puteau fi observate, în special modele Ford și Fiat.
Tot în anii ’80, s-au remarcat pe acest traseul piloții Titi Aur, Mihai Bîrliba, Dan Spuderka sau Alexandru Pițigoi. Toată România știa de cursele care au loc în Cetatea de Foc, oraș care a devenit un reper al motorsportului național unde atât piloții tineri cât și veteranii își turau motoarele.
Competiția programată pentru acest sfârșit de săptămână nu face excepție. Renumiții Jerome France, Radu Benea, Sorin Huțanu, Costel Cășuneanu, Emil Ghinea, Claudiu Ciucă, Andrei Precup și George Șchiopulescu sunt doar câțiva dintre cei 74 de piloți care vor fi în acțiune pe traseul din viteză în coastă de pe Valea Domanului.
Vineri începând cu ora 11:00 vor avea loc verificările tehnice și administrative. Sâmbătă, de la 8:30, se închide circulația publică pe DN58 între Reșița și Carașova. De la 11:10 încep antrenamentele, după care circulația se redeschide la 18:30. Duminică se închide din nou drumul pentru circulația publică, tot de la 8:30. Competiția este programată pentru ora 13:00, după ultimele antrenamente de dimineață. La 17:30 circulația se redeschide și va avea loc festivitatea de premiere la Stadionul Mircea Chivu.
Mai multe informații sunt disponibile pe pagina evenimentului.
Sursă foto: ProSport, Fan Rally