E aproape jumătatea lunii noiembrie, dar nu se simte. Mai puțin și ne trezim la ușă cu colindătorii, Sfântul Nicolae, târgurile de sezon, Ignatul, Crăciunul și alți sfinți din calendar, dar în termometre încă mai sunt 15-17 grade, dacă nu chiar mai mult. Încă se mai poartă ținuta de vară-toamnă, oamenii nu se gândesc să scoată de la naftalină hainele groase de iarnă. E clar că nimic nu mai e din ce a fost cândva. O fi din cauza încălzirii globale, a noxelor emise în aer de coloșii industriali și de miliardele de autovehicule, a prea deselor alinieri de planete? Cine știe.
S-a schimbat vremea și odată cu ea și vremurile. Ce de mustării, grădini de vară (care erau valabile și toamna) și de birturi la șosea erau odată, unde cu 12 lei te luptai cu un un grătar cât farfuria de mare, o porție de cartofi prăjiți (din producție autohtonă, nu ca ăștia aduși de la Tutankamon de acasă) și o salată de sezon. Pastrama de oaie, nu mai mult de 15 lei porția, se asorta perfect cu un Pelin sau o Grasă de Cotnari. Unde mai pui că lăutarii sau formația, după caz, reprezentau bonusul din partea casei cu cântece de petrecere și inimă albastră. Chiar dacă mergeai la cârciumă, ținuta era obligatorie, cu pantaloni la dungă și cămașă călcată cu călcătorul plin de cărbuni încinși, spilcuiți precum Clark Gable și Ingrid Bergman, împrăștiind în jurul tău mirosul puternic de parfurm.
E adevărat, astăzi găsești de toate. Cu mult mai multe decât altădată. La tot pasul dai de terase, restaurante, bistrouri, șaormerii, hotdogi, pizza, scoici, crabi, caracatițe, dar mai puțin peste mustăriile, cârciumioarele și prețurile de odinioară. Locul cârciumarilor cu șorțul în pătrățele a fost luat de ospătari care cu greu duc o tavă cu pahare pline, iar lăutarii ăia, care cântau după ureche, parcă au intrat în pământ. La târgurile cu bucatele tradiționale românești, șoriciul este vedetă, pentru că a ajuns să coste 100-120 de lei kilu, jumările sunt și ele tot pe acolo, ca preț, iar mititelu, care între timp a crescut voinic, dragu’ de el, bate spre 8 și 9 lei. Bucata, nu kilu! Până și hamsiile alea se vând la 12-13 lei suta de grame.
Ce mai, alte vremuri, altă vreme în buletinele meteorologice. Azi se anunță 15-16 grade Celsius, iar noi ne pregătim să primim colindătorii. Vorba vine.