Nu, nu aș putea spune că evoluează. Bine, opinie de decrețel născut și crescut în comunism, tinerețe și maturitate în democrație. Aduc și argumente, după cum văd eu cele ce se întâmplă în jurul nostru.
Mai întâi, biologic. Rasa umană s-a înmulțit prin împreunarea unor ei cu unele ele. Masculi și femele. Asta, de când se știe lumea. Valabil și la animale. Ființele de pe planeta asta se împreunează, procreează și-și duc specia mai departe. Bineînțeles că toate speciile au avut și specimene ce nu se încadrau în tiparul clasic. Anume, nu respectau acel tipar dar, speciile mergeau mai departe și fără aportul lor la procreere. Nu-l bag aici pe Dumnezeu cu Sodoma și Gomora pe care le-a nimicit. Noi, societate evoluată, ne îndreptăm însă, înspre o dictatură a excepțiilor pe care, repet, nu eu ci știința le consideră cel puțin „altfel”.
Oricât ai vrea să închizi ochii, deschiderea Olimpiadei de la Paris a încercat, mai persuasiv, mai direct, să ne prezinte un spectacol ce includea în normalitate comportamente ce în urmă cu vreo jumătate de secol erau specificate în tratatele universitare de specialitate drept deviații sexuale. Bașca masculul boxeriță. Dar, stau și mă gândesc că de când e Lumea asta, alte comportamente sexuale decât cele hetero au fost prezente în societate și consemnate în povestirile vremurilor. De la răsăritul civilizațiilor, și mai devreme, din Biblie, avem cunoștință de asemenea comportamente. Să ne scape nouă, celor „îndoctrinați” cu teoria mascul-femelă ceva?
O a doua chestiune care mă face să cred că nu evoluăm este cea a proliferării conflictelor armate. Și nu că se bat unii cu alții mi se pare atât de anormal, că doar omenirea face asta de când a apărut primul trib sau chiar primii doi frați, dacă este să facem din nou trimitere la Biblie. Mai periculoasă mi se pare dezvoltarea tehnologiei în domeniu. Resurse imense cheltuite pentru capacitatea de a mătura perimetre teritoriale imense cu cel mai mic efort. Escaladarea violenței și asocierea ei cu dezvoltarea exponențială a tehnologiei ce ucide nu cred că țin de evoluție. Mai apoi, avem tehnologia ce ia mințile tinerelor generații, făcându-i pe membrii acestora total dependenți de device-urile conectate la Net. Avalanșă de informații la doar un click distanță. Nu mai este nevoie de teoreme, de poezie, de muzică, de formule etc. Totul este servit pe ecran. Creierul nu mai este pus la treabă. Nu mai are nevoie de antrenament. Mi se pare iconică o foto cu o persoană la sala de forță, călare pe un aparat și cu mobilul într-o mână. Mușchi în plus pe corp, mușchi în minus pe creier. Dar, cine suntem noi să judecăm?
Viața merge înainte cu sau fără voia noastră. Dar, după cum scriam și la început, nu cred că evoluează.