În Timiș, funcționarii prefecturii și angajații de la Statistică au fost chemați aproape de miezul nopții să reînceapă procesul de numărare a voturilor, conform deciziei Biroului Electoral Județean. Oamenii reverifică, bucată cu bucată, sute de mii de buletine de vot.
Potrivit deciziei Biroului Electoral Județean Timiș, renumărarea voturilor a reînceput la Timișoara joi noapte spre vineri. Cei care participă la acest proces sunt și cei care au în pregătire scrutinul de duminică, atunci când românii sunt chemați la vot să își aleagă viitorii reprezentanți în Parlamentul României.
„În urma deciziei Biroului Electoral Central, birourile electorale județene au demarat renumărarea voturilor începând cu dimineața acestei zile, orele 8-9, cu excepția câtorva județe, două-trei, printre care și Timișul care, dintr-un exces de zel, după părerea mea, a început să numere după miezul nopții, aducând angajații și funcționarii publici ai unor instituții ale statului care sunt oricum angrenați în pregătirea alegerilor pentru parlamentare.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu pentru expressdebanat.ro.
CITEȘTE ȘI: În Timiș începe renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor
Drăgănescu avertizează că oboseala oamenilor poate duce la erori în procesul de renumărare a buletinelor de vot.
„S-a început la o sală de sport de la un liceu din Timișoara care, din păcate, a fost aleasă neinspirat, total nepregătită pentru a se desfășura în bune condiții acest proces de renumărare a voturilor. S-a abandonat această sală, toți membrii biroului electoral județean plus funcționarii publici menționați s-au deplasat la sediul Palatului Administrativ, au intrat în sala în care de fapt ei lucrează pentru alegerile parlamentare și s-au cărat din nou sacii la această locație și a început numărarea în jurul orei 01.30, noaptea trecută.
Au terminat la ora 8, iar din acest moment angajații Direcției de Statistică sunt înlocuiți de angajații Instituției Prefectului care în același timp trebuie să pregătească toți sacii cu buletine de vot pe care trebuie să îi distribuie, începând de mâine seară, la toate primăriile din județ, mergând pe 14 trasee cu mijloacele de transport puse la dispoziție de diferite instituții.
E foarte dificil, oamenii sunt pur și simplu extenuați, au fost luați efectiv din pat aseară, în Timiș, ceea ce poate să ducă la erori de numărare și la contestarea procesului de renumărare. (…) Vorbim de sute de mii de buletine de vot, pentru că se numără toate – voturile tuturor candidaților și voturile anulate -. Asta înseamnă o procedură foarte îndelungată. Mi-au spus funcționarii care au lucrat noaptea trecută că la un moment dat, pe renumărare, s-a constatat că s-a greșit și s-a reluat renumărarea pe toate teancurile de buletine de vot. Numai la miezul nopții nu poate fi făcută această activitate.”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.
În opinia subprefectului de Timiș, în procesul de renumărare ar fi trebuit să fie mobilizați reprezentanții partidelor politice din birourile electorale. „Trebuia procedat ca în 1992 când s-au renumărat buletinele de vot anulate, au fost tot volume foarte mari, și atunci fiecare partid reprezentat în biroul electoral județean a adus câte 4-5 membri pentru ca aceștia să numere buletinele care erau de numărat. Astfel și partidele au avut o mai mare încredere în această procedură pentru că nu aveau un singur membru acolo care oricând putea să clacheze, să plece pentru diverse motive. Ar fi fost o probabilitate mult mai scăzută de contestare a renumărării.”, a mai spus Drăgănescu.
O discuție rămâne deschisă și în ce privește plata oamenilor mobilizați pentru acest proces de renumărare. În bugetul dedicat organizării alegerilor nu sunt prevăzute aceste sume.
Vă reamintim, CCR a dispus, printr-o decizie luată joi, reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot de la alegerile din 24 noiembrie, cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule. Ulterior, BEC a dispus renumărarea în fiecare județ; rezultatele trebuie comunicate prin e-mail, până la 1 decembrie, ora 22.00, iar versiunile originale – până cel târziu marți, 3 decembrie, ora 16.
În Timiș au fost organizate, în 24 noiembrie, 619 secții de votare. Din totalul de 630.642 de alegători înscriși pe liste, la urne s-au prezentat 315.513 timișeni, adică 50,03%. Potrivit procesului-verbal întocmit în noaptea primului tur, numărul total al voturilor valabil exprimate este 308.869; 6.639 au fost voturi nule.