Vot negativ la comisii pentru desființarea Institutului Revoluției Române

stiri despre concurs de fotografie la Timisoara la 35 de ani de la revolutie

Parlamentarii din Comisia pentru revoluționari au dat un raport negativ pentru desființarea Institutului Revoluției Române. Aleșii USR spun că liberalii, aflați și ei printre inițiatorii proiectului, și-au boicotat propria inițiativă. 

„N-a fost nici o surpriză faptul că PSD-iștii au dat patru voturi împotriva desființării acestui tocător de bani publici. Surpriza a venit de la PNL care, deși e co-inițiator al proiectului de lege de desființare a IRRD, unul dintre reprezentanții PNL din Comisia pentru revoluționari, deputatul Florin Roman, nici măcar nu s-a prezentat la votul din Comisie. Nu-i prima dată când reprezentanții PNL recurg la jocul ăsta ieftin la mai multe capete. Singurul reprezentant al PNL prezent azi la votul din Comisie s-a abținut, așa că, cu 3 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere, Comisia a dat raport de respingere proiectului.”, a anunțat deputatul USR de Timiș, Nicu Fălcoi, președintele Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989.

Proiectul de lege privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost inițiat de 83 de deputați și senatori de la PNL și USR. Revoluția, spun ei, nu are nevoie de o instituție care să interpreteze faptele acelor vremuri „în favoarea unor persoane puse sub acuzare pentru crime împotriva umanității, azi membri cu rang de demnitari, în conducerea IRRD”. Proiectul a fost adoptat de Senat în iunie 2021.

De atunci zace la Camera Deputaților – forul decizional. La Cameră, proiectul a ieșit cu raport favorabil din Comisia de cultură.

„(…) PNL și-a boicotat propriul proiect. Anterior, PNL ceruse, chiar prin Florin Roman, cel care-a absentat astăzi (n.r, marți, 28 noiembrie), amânarea votului până la primirea raportului din partea Comisiei de cultură. Comisie în care PSD și PNL au tergiversat în repetate rânduri avizarea. Acum, că a venit, în sfârșit, raportul de admitere în unanimitate din partea Comisiei de cultură, PNL-iștii și-au boicotat propriul proiect.”, a explicat Nicu Fălcoi.

Inițiativa care așteaptă votul final al deputaților prevede desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, patrimoniul acestuia urmând a fi preluat în 30 de zile de la promulgare de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. În punctul său de vedere, Guvernul, în mandatul lui Nicolae Ciucă, a lăsat la latitudinea Parlamentului să decidă oportunitatea adoptării acestei inițiative.

Într-o scrisoare publică, în februarie 2021, mai multe asociații ale revoluționarilor, între care și Societatea Timișoara, au cerut desființarea Institutului întrucât „activitatea Institutului a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale Revoluției”.

CITEȘTE ȘI: Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, din nou pe masa parlamentarilor

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/