Vor școală online! Unitățile de învățământ, tot mai afectate de numărul mare de infectări cu COVID-19

family watching online class
untitled design set 970x90 px

Creșterea alarmantă a cazurilor de COVID-19 răspândește panică în unitățile de învățământ. Tot mai mulți părinți și profesori din Lugoj cer trecerea integrală în online.

Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 tot mai mare la nivel național reprezintă un real motiv de îngrijorare. De câteva zile, și situația de la Lugoj a devenit alarmantă, cu o valoare de peste 10/1000 de locuitori și cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în aproape toate unitățile de învățământ. Părinții, dar și profesorii se arată preocupați de evoluția situației și așteaptă ca autoritățile competente să ia măsuri. Tot mai mulți sunt de părere că soluția optimă ar fi suspendarea orelor de curs cu prezență fizică și trecerea acestora în online.

„Începe să îmi fie frică, mai ales că tot aud la știri că sunt internați și copii în spitale. Anul trecut parcă nu era așa de rău ca acum, dar se pare că virusul nu mai ține cont de vârstă. Până acum copilul nu s-a îmbolnăvit, dar îl trimit la școală cu îngrijorare, mai ales că avem și bunici care locuiesc cu noi în casă. Cred că cel mai bine ar fi să rămână online, măcar până trece valul de îmbolnăviri”, este de părere Ana-Maria Damșa, părinte.

Răspunderea pentru trecerea în online, pasată directorilor

publicitate ziar expresb 1000x100

Pe de altă parte, Ministerul Educației se ferește să ia o decizie clară și lasă la latitudinea directorilor de școli decizia de a trece cu totul în online. Astfel, pe lângă cele două reguli stabilite anterior, respectiv aceea care prevede ca la apariția unui caz de îmbolnăvire într-o clasă să se suspende activitatea la clasa respectivă pentru 14 zile și regula conform căreia dacă activitatea este întreruptă într-un număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul total al claselor din școală, se intră online, ministrul Sorin Cîmpeanu precizează că există posibilitatea trecerii în online a oricărei școli din România, dacă există solicitare de la conducerea școlii – singura capabilă să cunoască realitatea din unitatea de învățământ de care aparține.

Cu alte cuvinte, întreaga răspundere revine directorilor, care au posibilitatea să solicite Inspectoratului Școlar Județean trecerea unității de învățământ în online, dacă se confruntă cu probleme precum lipsa de resurse, atunci când numărul cadrelor didactice infectate cu COVID-19 sau în carantină este mare sau rata de infectare din localitate este atât de mare încât o mulți dintre părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală.

Situația este însă greu de gestionat, dat fiind că există și părinți care vor continuarea orelor în format fizic indiferent de rata de infectare, dar nu acceptă testarea periodică a copiilor sau vaccinarea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/