Voluntarii Salvați Copiii din Caraș-Severin s-au făcut auziți la București

salvati copiii cs
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Forumul Național al Copiilor a ajuns la ediția cu numărul 23. An de an, 100 de copii din filialele din țară se întâlnesc și caută soluții pentru problemele din școli, soluții pe care le vor înainta decidenților.

În perioada 28 mai – 31 mai s-a desfășurat ediția cu numărul 23 a Forumului Național al Copiilor, la București. Prin acest eveniment, organizat de Salvați Copiii România, se încurajează dreptul la participare a copiilor.

Filiala Caraș-Severin a Salvați Copiii a fost reprezentată de 4 voluntari elevi însoțiți de un voluntar adult.

În deschiderea evenimentului, copiii au avut ocazia de a asculta experiențele proprii în legătură cu modul de gestionare a sănătății emoționale ale Ancăi Serea, Dianei Sar, Bogdan Timuș, Mădălinei Luca și Andrei Brotac.

În cadrul atelierelor s-au abordat teme precum bullyingul, cyberbullyingul, sănătatea emoțională, tulburările alimentare și adicțiile.

Ultima zi a evenimentului a fost dedicată întâlnirii cu autoritățile decidente la nivel central, unde copiii au discutat cu aceștia despre ceea ce ei consideră că este o soluție de implementat. Delegații ale copiilor participanți au ajuns la Ministerul Sănătății, Inspectoratul General al Poliției Române, Agenția-Națională-Antidrog, Senatul României, și Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Printre măsurile pe care aceștia le-au discutat împreună s-au regăsit necesitatea suplimentării locurilor de consilieri școlari și asistenți medicali din cadrul unităților de învățământ și pregătirea specializată a acestora, gratuitatea serviciilor de terapie, nutriție și suport psihiatric, dezvoltarea de programe suport pentru părinți și profesori despre dezvoltarea abilităților socio-emoționale.

De asemenea, a existat dorința comună a copiilor și a autorităților de a implementa educația pentru sănătate ca materie interactivă, actuală și obligatorie în școli.

Pe fondul creșterii cazurilor de anxietate și despresie la copii, corelată cu amploarea fenomenului de bullying din școli, se solicită autorităților un plan concret de susținere a sănătății psiho-emoționale a elevilor, prin majorarea numărului de consilieri școlari, activarea grupurilor anti-bullying din școli, prevăzute în lege și crearea unui sistem de raportare anonimă a abuzurilor, a situațiilor de bullying și a altor probleme care afectează climatul școlar. Totodată, copiii cer interzicerea reclamelor care promovează și încurajează frecventarea caselor de pariuri și a spațiilor dedicate jocurilor de noroc în apropierea unităților de învățământ.

Printre problemele constatate se numără lipsa suportului emoțional specializat, situațiile de violență fizică sau verbală, fotografierea și răspândirea în mediul online a conținutului cu caracter denigrator și inexistența activităților de prevenire și combatere a adicțiilor.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/