Printr-un proiect „Timotion – Respirăm verde! Împădurim culoarul Begăi”, sâmbătă și duminică va avea loc, la Uivar, o acțiune masivă de împădurire. Trei hectare sunt pregătite să fie plantate cu stejar, cer și frasin.
În această toamnă, prin acest proiect se urmărește plantarea a cel puțin 10-15.000 de puieți, în localitățile din Timiș în care autoritățile au identificat suprafețe de teren disponibile. Prima acțiune va avea loc în 13 și 14 noiembrie, la Uivar, unde voluntarii vor planta stejar, cer și frasin pe aproximativ 3 hectare.
„Stejarul merge în zona mlăștinoasă și este un arbore de calitate. Începem plantarea de sâmbătă dimineața de la 10. Ne adresăm tuturor iubitorilor de natură să se înarmeze cu dorința de a respira. Vom planta îndeosebi stejar, cer și frasin pe 3 hectare, la Uivar. Anii următori dorim foarte tare la primăriile care au teren din zona apropiată Timișoarei să creăm bariere verzi și avem semnale bune deja de la Jebel, un primar tânăr, inimos, dorește să facă lucrul acesta și o altă primăriță tânără de la Otelec și-a manifestat interesul cert de a planta în primăvară acolo. Dacă vom reuși să plantăm în toamna asta 10.000 de puieți, în primăvară vom merge în alte locuri în care primăriile vor avea terenuri disponibile.”, a declarat Iosif Martinescu, coordonatorul Verde de Banat.
Copacii vor fi plantați îndeosebi cu ajutorul voluntarilor. Pe platforma plantez.verdedebanat.ro s-au înscris deja doritori.
„Conform legii, ne putem aduna nu mai mult de 100, în grupuri de câte 10. Pe cele 3 hectare avem loc suficient să ne desfășurăm activitatea. Până acum s-au înscris 600 de voluntari, dacă vor veni mai mulți vom încerca să facem două secțiuni, una de dimineață, una de după-amiază. Sigur că ne vom uita și la vreme. Nu vom planta cu ploaia în spate. E cert că weekendul ce urmează nu o să plouă și o să putem lucra cu bine. Vom vedea săptămâna viitoare dacă vom putea, precum și celălalt weekend. Se va planta lângă pista de biciclete, iar voi, timișorenii sau cei din zonele apropiate Uivarului sunteți bineveniți și orice om care are copii sau care vrea să prindă rădăcini în Banat e oaspetele nostru drag.”, a mai spus Iosif Martinescu.
Timișul este printre județele cu cea mai mică rată de împădurire din țară. Doar 12% din suprafața totală a județului este reprezentată de pădure. În acest context, săptămâna trecută, Instituția Prefectului a cerut primarilor să identifice rapid acele zone care pot fi transformate în pădure, mai cu seamă terenurile deteriorate sau contaminate.
Pe de altă parte, nici la capitolul perdelelor forestiere, județul Timiș nu stă bine. Există una singură, în apropierea Hergheliei de la Izvin, realizată în urmă cu aproximativ 8 ani.