Vocea românilor din Marea Britanie – vocea unui timișorean

dan sora din Timisoara

 Dan Sora a creat un post de radio în orașul Plymouth, acolo unde locuiește de mai bine de zece ani. Marea sa pasiune pentru tot ceea ce înseamnă muzică, tehnică, informație, l-a determinat să investească în aparatură și instrumente de lucru, necesare punerii în valoare a proiectului său de suflet.

A depășit demult stadiul de simplu hobby, câtă vreme Radio Vocea Românilor are colaboratori, oferă emisiuni diverse, transmite mesaje și dedicații muzicale, asigură dialog cu ascultătorii, practic este un radio în folosul comunității.

radio vocea iii

Recunoașterea muncii sale înseamnă audiență, aprecierea primită din partea ascultătorilor, a celor care sunt conectați online cu „vocea românească”. Pentru că radioul se adresează exclusiv conaționalilor care trăiesc în Marea Britanie și oferă informație locală, dar și „de acasă”, din țară. Promovează numai muzică românească, de toate genurile și din (aproape) toate timpurile.

Cum a pus pe picioare un studio adevărat?

radio vocea romanilor studio

Dan Sora s-a „virusat” cu mulți ani în urmă, de pe vremea când lucra la Radio Timișoara, dovedind astfel că prima dragoste nu se uită. A făcut parte din colectivul tehnic al radioului timișorean, încă de la reluarea activității postului, de după zilele de foc ale Revoluției din 1989. Mărturisește că a realizat primele spoturi publicitare, cu drept de autor difuzate la radio, care s-au bucurat de un real succes. Aprofundând această muncă de creație a dobândit notorietate, ceea ce l-a recomandat și pentru colaborarea ulterioară cu Lotul olimpic de gimnastică ritmică. O perioadă destul de îndelungată de peste patru ani, a fost corepetitor, asigurând montaje muzicale pentru programele gimnastelor participante la diferite concursuri, pe mai multe categorii de vârstă.

banner radio vocea romanilor

Revenind la radio și la scânteia care a generat crearea lui, trebuie spus că era perioada pandemiei, cu restricții de circulație și activități suspendate. „Mai mulți prieteni, de aici, din Plymouth, cunoscându-mi pasiunea pentru muzică, mi-au cerut să le fac o selecție de piese românești, indiferent de gen, să asculte în liniștea căminului. Iar sugestia mea a fost să le dau acces la serverul propriu unde aveam stocată muzică pe gustul meu. Doar că accesările multe l-au blocat. Ei, în asemenea condiții, am zis să creez ceva ce ar putea fi util mai multor persoane. Așa mi-a venit ideea. De fapt a fost o idee lansată la un grătar, alături de prieteni, nostalgici, cu gândul acasă, la vremuri de altădată. Apoi, au insistat ca pe lângă muzică să se audă și altceva, o știre legată de pandemie, o informație despre vreme. Și așa, a crescut radioul de la un simplu playlist cu muzică, la forma de astăzi. Au fost o serie de întâmplări favorabile care m-au dus pe calea asta. Pentru că eu nu eram pregătit de așa ceva, era stresul din lockdown și instabilitatea financiară, aveam altele pe cap și nicidecum radio. Dar, acesta a fost efectul bulgărului de zăpadă. Tot de la ei, de la prietenii care mă ascultau, a venit și sugestia numelui. Adică, să fie ceva pentru noi, «vocea românilor». Boom-ul a fost de Ziua Națională, la 1 Decembrie 2020, când am primit numeroase mesaje de la români din toată lumea, pe care le-am transmis la radio. De la 300 de ascultători, în medie pe zi, am sărit atunci la 3.000 de urmăritori unici, ceea ce m-a șocat. Am fost tot mai mult convins de utilitatea demersului meu. Apoi, au apărut emisiunile tematice, și așa, încet-încet, s-a construit grila. Am inclus informațiile despre vreme, sportul, astfel încât în prezent sunt 21 de emisiuni diverse, pe săptămână.”

Dan Sora pune mult suflet în ceea ce face. Își sacrifică tot timpul liber pe care îl are și lucrează cu multă pasiune pentru ca Radio Vocea Românilor, brandul pe care l-a creat, să meargă mai departe. Spune că nu-și poate permite nici măcar o săptămână de vacanță, fiindcă radioul nu poate fi lăsat de izbeliște, să cânte așa, ca un tonomat. A câștigat notorietate, a devenit cunoscut în comunitate, iar mărturie stau și imaginile de la festivitatea organizată în vara trecută, cu ocazia împlinirii a trei ani de la inaugurare.

radio vocea romanilor cu oficialitati

În fotografii apar oficialități locale, persoane importante din administrație, între care și primarul orașului Plymouth, care a apreciat atmosfera creată de organizatori și a rămas până la sfârșitul evenimentului, ceea ce se întâmplă mai rar. „Le-a plăcut foarte tare la sărbătoarea noastră și după eveniment am avut parte de o mediatizare excelentă din partea lor, dar și a altor oficialități britanice prezente. Noi suntem destul de mulți pe aici, statisticile spun că suntem în jur de 6.000 și 8.000 de români stabiliți în zonă.”

radio vocea ii

Radio Vocea Românilor se aude online, nonstop, doar din bunăvoința celui care l-a creat, fără vreun fel de monetizare prin sponsorizări sau sprijin din altă parte. Cu toate că s-a înscris doi ani la rând la concursul de proiecte, Departamentul Românilor de Pretutindeni, l-a declarat neeligibil. Așa că, deocamdată, timișoreanul, continuă activitatea care l-a consacrat: oferă muzică autohtonă și știri preluate de la marile agenții de presă din țară. Astfel, orice ascultător poate fi ancorat în realitatea românească, poate fi la curent cu viața politică, economică, socială și culturală.

„Eu nu vreau ca radioul meu să ajungă un radio comercial, fiindcă e plin de ele. Eu fac un radio clasic și vreau să aibă identitatea pe care și-a construit-o de-a lungul anilor.”

În Marea Britanie, la Plymouth, o nouă viață

A lăsat în urmă România, după o lungă perioadă de zbateri profesionale, numeroase succese, câteva eșecuri și multe frustrări care l-au determinat să-și croiască un alt drum. După perioada frumoasă de la Radio Timișoara, a activat mulți ani în mediul privat, în partea de distribuție pentru diverse firme cu acoperire în zona Banatului.

„Sunt genul de om care nu acceptă nedreptățile care se produc «pe față». Și asta m-a împins spre multe decizii pe care uneori le-am regretat, dar într-un final, viața a dovedit că se poate merge mai departe…”

Situat în sud-vestul Angliei, orașul Plymouth, port la Oceanul Atlantic, este un oraș istoric, aglomerat, cu peste 250.000 de locuitori, vizitat anual de nenumeroși turiști. Deține, între altele, cea mai mare bază navală din vestul Europei. Aici, timișoreanul, profesează ca șofer de taxi, cu diferența că transportă copii, elevi care au nevoie să ajungă la școală și acasă, în siguranță. Iar acest serviciu de transport individual este susținut de către stat. „Aici, se pune mare accent pe securitate, pe siguranța copilului. Mai demult am avut și copii de grădiniță, acum am câțiva băieți pe care îi duc la colegiu. Depinde de contractul de la începutul anului școlar. Iar activitatea presupune să iau copiii de acasă, să îi duc la școală și după ore, retur, să îi predau părinților.”

Dan Sora, este un părinte fericit: fiicele lui sunt aproape de absolvirea facultăților, cea mare, arhitectura, iar ce mică, arte digitale. Au ajuns în Anglia pe la vârsta de 8-10 ani, fără să fi cunoscut engleza deloc, dar, așa cum se întâmplă cu cei mici, s-au adaptat imediat. În prezent vorbesc limba precum nativii.

Cât despre radio, timișoreanul are planuri mari și dorește să transforme acest proiect într-unul de anvergură. Cu alte cuvinte pe lângă site și prezențe pe platformele online, Vocea Românilor trebuie să prindă și formă vizuală, să se dezvolte o televiziune. Demersul acesta presupune multă putere financiară, dar atunci când vrei cu adevărat, poți! Iar visul poate și trebuie să se transforme în realitate! Succes!

festivitate vocea romanilor

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/