Visul devine realitate în Băile Herculane! Vila Elisabeta – dintr-o ruină, într-un important centru cultural

vila elisabeta herculane

Vila Elisabeta din Băile Herculane, cunoscut monument istoric pentru reabilitarea căruia au fost organizate periodic campanii de susținere și de strângere de fonduri, a intrat din nou în atenția publică. Monumentul istoric va fi restaurat și deschis cu funcțiunea de „casă culturală”.

Clădirea, aflată într-un stadiu avansat de degradare, are nevoie de intervenția specialiștilor cât mai urgentă deoarece clădirea este într-o stare avansată de degradare, nefiind utilizată și neavând o funcțiune în momentul de față.

Proiectul „Consolidare, restaurare și amenajare casa de cultură – Vila Elisabeta” a fost selectat pentru finanțare în cadrul apelului „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, lansat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021 și implementat de Primăria Băile Herculane în calitate de promotor de proiect, alături de partenerii Asociația Prin Banat și North Consulting.

Primarul orașului de pe Valea Cernei, Cristian Miclău, a anunțat pe pagina sa de socializare că recent o delegație de la Ministerul Culturii a fost prezentă în Băile Herculane. „Este vorba despre Bogdan Trîmbaciu – Director UMP, Monica Drăgan – director adjunct și coordonator program RO-CULTURA, Lorena Popescu – Șef Serviciu Implementare PA14, Carmen Ion – CAE Expert tehnic, care au efectuat o vizită de monitorizare la Vila Elisabeta. Obiectivul care va fi reabilitat prin program Ro-Cultura va îndeplini funcțiuni de muzeu cu spații de expunere, bibliotecă și biblionet, săli de expunere, spații de creație și ateliere, spații pentru expoziții temporare. Proiectul finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 are o valoare totală de 10.759.214,72 lei (2.223.207,92 euro)”.

Grupurile țintă care vor beneficia de spațiile ambientate și modernizate sunt artiști, scriitori, experți în materie culturală ce vor putea organiza evenimente, precum și spectatorii, participanții la evenimentele culturale, dar și experții parte din echipa de proiect, ale căror competențe vor fi dezvoltate.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt locuitorii orașului Băile Herculane, care se vor putea bucura de o clădire cu evenimente culturale și artistice de mare diversitate, precum și de un obiectiv restaurat ce va atrage turiști în comunitate.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/