Un virus grav omoară cabalinele din județ!

Situație gravă în rândul cabalinelor. Caii din județ sunt luați la control pentru a depista exemplarele atacate de virusul anemiei infecțioase. Ecvinele găsite bolnave sunt eutanasiate de medicii veterinari ai Direcției Sanitar-Veterinare.

În această perioadă, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare se deplasează în județ pentru a ridica animalele care au fost diagnosticate cu anemie infecțioasă. Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producând atacuri intermitente de boală (în urma cărora acesta poate muri), urmate de perioade în care calul poate părea normal, și este transmis cel mai des prin intermediul insectelor care transportă sângele animalului infestat la unul susceptibil. Numai în trimestrul acesta, în județ au fost 14 cazuri de îmbolnăviri, iar caii sunt în aceste zile ridicați de la proprietarii din zonele Bocșa și Oravița. Autoritățile fac apel la cetățeni pentru a le cere să fie cooperanți în această acțiune.

Ecvinele bolnave trebuie predate autorităților sanitare pentru a fi eutanasiate.  Proprietarii nu vor rămâne însă în pierdere. Direcția Sanitar-Veterinară face o evaluare a calului în momentul în care îl preia, iar în funcție de condiția acestuia, proprietarul este despăgubit cu valoarea în lei a acestuia, conform prețului pieței. Cu toate astea, foarte mulți oameni renunță cu greu la animalele pe care le-au hrănit cu mâna lor.