Virgil Musta, despre evoluția pandemiei: „Este suportabilă situația. În schimb, în ceea ce privește mortalitatea nu stăm bine”

musta virgil (2)

România s-ar putea îndrepta spre scenariul în care infecția cu SARS-CoV-2 să devină o banală viroză. Suntem însă departe de acest obiectiv spre deosebire de alte țări în Europa.

În Danemarca au fost înregistrate sute de mii de cazuri de Covid-19 într-o săptămână, dar diferența stă în faptul că nu sunt forme severe de boală, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Încă nu suntem pe drumul cel drept. Trebuie să mai luăm câteva măsuri. Se pare că sunt țări care se îndreaptă mai repede spre situația unei banale viroze. Vă dau un exemplu Danemarca. Țară care deși are un număr mare de infectați, 200.000 în ultima săptămână, are un număr mic de morți. Procentul este de 0.1%. Sunt multe alte infecții cu mortalitate similară. Acest lucru ne îndreptățește să renunți la măsuri și eventual să le reiei în momentul în care cresc din nou cazurile sau apar noi tulpini. Aici mai greu putem să gestionăm, dacă va apărea o nouă tulpină sau o nouă variantă a unei tulpini. Danemarca, Anglia și încă alte nu foarte multe țări, dar câteva au ținut destul de bine sub control această situație. Nu prin numărul de cazuri, ci prin faptul că au avut foarte puține decese. Cheia? Peste 80% dintre oameni sunt vaccinați. La noi, din păcate avem puțin peste 40% vaccinați”, a explicat medicul Virgil Musta.

Cu toate că în valul cinci al pandemiei au fost înregistrate și câte 40.000 de cazuri pe zi, presiunea de pe sistemul medical nu a mai fost atât de mare.

„Avem multe cazuri, dar spitalele încă rezistă presiunii în sensul în care avem locuri libere ceea ce în valul patru sau trei, la un jumătate din numărul de cazuri presiunea era mult mai mare. Varianta Omicron este contagioasă. Când am avut 40.000 de cazuri am crezut că țara se va bloca și iată că nu ne-am blocat. Dimpotrivă, marea majoritate a persoanelor și în special persoanele tinere au trecut cu o ușoară durere de gât, au avut una, două zile febră și lucrurile s-au ameliorat. Totuși, avem persoane în vârstă nevaccinate care fac forme severe de boală, care necesită internare. Aproape toți pacienții internați au peste 70 de ani”, a mai explicat medicul.

În ceea ce privește situația de la Spitalul „Victor Babeș”, există locuri libere. Capitolul la care România stă rău este mortalitatea. În vreme ce în anumite țări din Europa este de 0.1%, în România ajunge la 2%.

„Spitalul este aproape plin și nu am avut situația în care să nu avem locuri nici atunci când am avut 40.000 de cazuri. Terapia Intensivă a fost plină o perioadă destul de lungă de timp. Este suportabilă situația. În schimb, în ceea ce privește mortalitatea nu stăm bine. Dacă danezii și vest-europenii cu o vaccinare de peste 80% se întrec în 0.1%, eu cred că depășim 2%. Aici trebuie să lucrăm. Când ajungem și noi în situația în care să avem mortalitate mică și spitalele să funcționeze normal cu un compartiment de Covid-19, atunci putem să considerăm că am transformat această boală dintr-o infecție severă cu mortalitate mare sau cu potențial se evoluție severă într-o banală viroză”, a mai spus Virgil Musta.

În 23 februarie, în România au fost înregistrate aproape 11.500 de noi cazuri de Covid-19.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/