Viori-omagiu oferite publicului de către fosta performeră olimpică, înotătoarea Anca Andrei

anca andrei

Mai multe tablouri și câteva exponate având la bază viori din colecția tatălui său vor fi prezentate într-o inedită expoziție dedicată publicului iubitor de frumos.

 „Viorile sunt lucrate de tatăl meu în timpul liber pe care le producea așa, experimental. Cinci dintre ele au rămas întregi, dintre care una poate fi privită și în interior. Tata, Gheorghe Andrei, era de profesie inginer la ICMMR, dar avea o mare pasiune pentru muzică și voia să știe cum se poate îmbunătăți sunetul. A experimentat pe lemn iubind instrumentul cu corzi, vioara și a încercat să fie oarecum lutier autodidact. Pe una dintre viori a cântat marele Ion Voicu. Au rămas peste 20 de viori majoritatea neterminate și neasamblate pe care eu le-am luat cu mine în Germania acolo unde locuiesc, gândind că odată le voi putea da viață. Am început să le deconstruiesc, să le tai și să le recompun”, spune reșițeanca revenită acasă.

Reprezentantă a României la Jocurile Olimpice de Vară de la Mexico City în 1968, fosta înotătoare și performeră, Anca Andrei, locuiește de peste 5 decenii la Bremen în Germania. După o carieră în domeniul didactic, fiind profesoară de limba engleză și de sport, reșițeanca revine în fiecare vară în orașul său natal, la Reșița, pentru a rămâne conectată cu trecutul, participarea la diverse întâlniri și competiții ale seniorilor foști înotători de performanță și diferite evenimente locale.

Inspirată de artistul francez Arman, cunoscut pentru stilul său bazat pe distrugerea și recompunerea diferitelor obiecte rezultând artă autentică, Anca Andrei, a recurs la un stil similar. Dorința autoarei este de a da viorilor o altă viață în acest fel, deconstruindu-le, oferindu-le privitorilor.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri 15 iulie, de la ora 17.00 la Casa Municipală din Reșița iar intrarea este liberă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/