Vino la o plimbare pe coridoarele timpului și descoperă Timișoara!

timișoara veche
po 1000x100px (3)

Muzeul Național al Banatului invită nostalgicii într-o scurtă călătorie în trecutul Timișoarei, în cadrul expoziției: ”Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”.

Pentru că este anul cel mai important pentru Timișoara și nu numai, anul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, o altă expoziție de marcă se prelungește până în octombrie 2023: ”Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”.

Expoziția este deschisă de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, iar intrarea este 16 lei/persoană, iar plata se face la locație. Fiecare cetățean se poate alătura expoziției ”Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, care se va desfășura în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Expoziția este organizată de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia.  Prin acest eveniment se dorește ca publicul să facă o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

1000x200 dacus 02

În mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu, din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor 5 cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii). Expoziția cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă, care depun mărturie despre secvențe din istoria celor 5 cartiere ale Timișoarei și diversele comunități cultural-lingvistice.
Veți păși într-o călătorie de stimulare a simțurilor, unde veți avea bucuria de a explora spații urbane, prin prisma a cinci personalități marcante ale orașului Timișoara:

  • Văzul și lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu;
  • Tactilul și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu;
  • Auzul și lumile în destine din cartierul Fabric, aflate în arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur;
  •  Olfactivul și lumea din oglinda cartierului Cetate, din perspectiva poeziilor scrise de Robert Șerban și a textelor selectate de Smaranda Vultur și Roxana Rogobete;
  • Gustativul și lumile paralele din cartierul Giroc, surprinse în jurnalul Sorinei Jecza, impresii vizuale și informații din Revoluția din ‘89.

Se va crea o experiență imersivă, prin diverse instalații care utilizează tehnologii de realitate augumentată și virtuală, prin care veți putea descoperi poveștile din spatele exponatelor și a diverselor locații din oraș.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px