Viiturile au afectat digurile de apărare de pe Timiș. Se investesc 25 de milioane de lei

Viiturile din ultimii mai bine de 20 ani au afectat serios digurile de apărare împotriva inundațiilor de pe râul Timiș. Apele Române investesc aproape 25 de milioane de lei pentru a pune la adăpost localitățile din zona Lugoj – frontieră Serbia.

Se caută o firmă care să facă lucrări de consolidare și reprofilare pe malurile apei. Trebuie refăcut parapetul și etanșate rosturile și fisurile.

„Viiturile produse pe râul Timiș în anii 1999, 2000, 2005 și 2010 au avut un caracter catastrofal – râul Timiș deversând digurile de protecție și creând breșe ce au dus la inundarea și  distrugerea de case și anexe gospodărești, drumuri, poduri, inundarea terenurile arabile, etc. Avansarea eroziunilor de mal, care la nivelul anilor 2005 – 2010 nu prezentau o amenințare evidentă pentru diguri, dar care în prezent devenind active, pun în pericol stabilitatea linei de apărare împotriva inundațiilor a localităților riverane, impune reluarea lucrărilor rămase de executat, cât mai curând posibil, în special al lucrărilor de consolidare a malurilor. În urma viiturilor repetate din ultimii ani (2013 – 2020) au fost identificate noi eroziuni ale malurilor pe o lungime de aproximativ 2,5 kilometri, pentru care sunt necesare măsuri urgente pentru punerea în siguranță”, aflăm din caietul de sarcini.

Astfel de lucrări au fost începute încă din 2014, dar nu s-au finalizar. Apele Române Banat vrea să le continue.

„De asemenea, se impune ca în zona de frontieră să fie realizată consolidrea de mal începupă în anul 2014 în lungime totată de 1,370 kilometri, din care a fost realizată o lungime de 0,150 kilometri, iar diferența de 1,220 kilometri se introduce proiectul tehnic”, se mai arată în document.

1000x200 dacus 02

Lucrările vor fi realizate pe râul Timiș, între Lugoj și frontiera cu Serbia, în urmatoarele localități: Grăniceri, Parța, Moșnița Nouă, Belinț, Coșteiu și Lugoj.

Firmele specialiate pot depune oferte până în 4 iulie.

 

publicitate si promovare online banner maxagro