Autoritățile așteaptă o viitură pe Dunăre. Debitul fluviului va crește până la finalul săptămânii viitoare, însă specialiștii nu se așteaptă la probleme serioase.
Dunărea a inundat Budapesta, iar capitala Ungariei este în stare de alertă, confruntându-se cu inundații serioase. Fluviul și-a ieșit din matcă pe mai multe porțiuni, forțând autoritățile să închidă șosele și să oprească funcționarea trenurilor.
Și autoritățile române monitorizează debitul fluviului. România se va confrunta cu o viitură semnificativă pe Dunăre spre finalul săptămânii viitoare, debitele fiind estimate să atingă valori maxime de până la 9.500 mc/s, aproape dublu față de valoarea actuală.
„De azi într-o săptămână așteptăm viitura. Teoretic, nu trebuie să ne îngrijorăm, dar trebuie să rămânem vigilenți! Acesta a fost și mesajul domnului ministru Mircea Fechet și al nostru către populația din zonă și din județ. Pe debitul estimat la ora actuală, undeva la 4.500 mc/s, nu este nevoie să luăm măsuri suplimentare. Ceea ce noi am făcut a fost să trimitem o adresă către primăriile riverane Dunării să avertizeze populația să nu iasă pe Dunăre, să nu lucreze în zona fluviului în perioada următoare. Din informațiile primite de la Apele Române și confirmate și de către ministrul Fechet, cu care am avut o convorbire chiar aseară (joi 19 septembrie),
debitul Dunării ar urma să atingă valori de până la 9.000 – 9.500 mc/s la momentul viiturii. Deci nu sunt motive de îngrijorare, potrivit specialiștilor”, a declarat, pentru expressdebanat.ro, prefectul Ioan Dragomir.
Declarația prefectului este întărită și de șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin. Mihai Suru a precizat că, de săptămâna viitoare, se va afla în Clisurii Dunării pentru a se asigura că totul este sub control în perioada următoare.
„Totul este sub control, iar de săptămâna viitoare voi pleca cu oamenii în teren pentru a spori atenția și vigilența autorităților din zonă. Dar noi nu vom fi afectați. Potrivit datelor pe care le avem la ora aceasta, nu sunt motive de îngrijorare. Porțile de Fier duc cât e acolo. Lacul de acumulare al nostru este foarte mare, iar la ora actuală cota este foarte mică. Dig avem la Moldova Nouă, la Măcești, care niciodată nu a fost depășit de cota de Dunăre. Și Hidroelectrica este pregătită pentru a face manevrele necesare la Porțile de Fier în momentul în care va crește cota, să dea drumul controlat fluviului!”, ne-a declarat șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.