Viitorul stadion al Timișoarei, al doilea cel mai mare din țară după Arena Națională. Deocamdată, doar în planuri

whatsapp image 2023 05 31 at 13.28.39 (1)

E gata studiul de fezabilitate al noului stadion pe care Timișoara îl așteaptă de ani buni. Ca să poată fi demolată arena închisă publicului deja de peste un an, Guvernul trebuie să aprobe o hotărâre pentru finanțarea viitoarei arene. 

Proiectantul a predat studiul de fezabilitate Companiei Naționale de Investiții, care va ridica noul stadion la Timișoara, la începutul săptămânii. Comisiile tehnico-economice din CNI și de la Ministerul Dezvoltării trebuie să își dea acum acordul pe soluția tehnică propusă de proiectant, iar mai apoi, cu avizul Ministerului de Finanțe, documentul să intre în ședință de guvern spre aprobare.

„Știu că foarte mulți iubitori ai sportului rege așteaptă acest obiectiv de investiție cu nerăbdare, susțin demersurile suporterilor care au tras un semnal de alarmă, au protestat în fața instituțiilor publice cu privire la starea infrastructurii sportive din județul nostru, în special la trenarea lucrărilor la sala polivalentă și la stadion. Stadionul care ține de CJ se află în stadiul de finalizare a studiului de fezabilitate. (…) Eu sper că acum, fiind pe ultima sută de metri înaintea aprobării efective a investiției, să obținem aceste hotărâri de guvern în parcursul verii, dar după experiența pe care am avut-o în trecut, când noi ne-am stabilit din 2021 un calendar în care să facem toate aceste demersuri administrative, au existat întârzieri și nu ascund că mă nemulțumește că avem 10 luni de întârzieri față de calendarul pe care ni l-am asumat.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Abia după ce noua investiție va fi aprobată în guvern, autoritățile județene vor putea demola bătrânul stadion „Dan Păltinișanu”. „Și anul trecut am avut bani în buget pentru demolarea stadionului, dar nu i-am putut cheltui pentru că Legea sportului prevede că nu putem demola stadionul până când nu se aprobă investiția nouă ce va fi făcută în loc.”, a mai explicat Nica.

Cum va arăta arena Banatului?

Viitorul stadion va avea 32.000 de locuri. Va fi cel mai mare din țară, după cel din București, a anunțat președintele CJT.

„E un aspect spectaculos, un stadion unic, un concept original. Nu va avea pistă de atletism pentru că noile așteptări ale iubitorilor fotbalului, dar și ale celor care vor fi participanți la evenimentele culturale și sociale pe care le vom organiza acolo, sunt în a fi cât mai aproape de epicentrul acțiunii. Or, pista de atletism îndepărtează oarecum spectatorul de focul evenimentelor și pentru o competiție de atletism care eventual se poate desfășura o dată pe an sau la câțiva ani nu merită să obturăm vizibilitatea și trăirea la maxim a evenimentelor a zeci de mii de oameni, cu evenimente care se pot realiza mult mai des.”, a spus Alin Nica.

Valoarea de proiectare a noului stadion a crescut față de calculul din faza de studiu de prefezabilitate de la 124 de milioane de euro la peste 137 de milioane de euro, „fiind al doilea cel mai costisitor stadion care va fi construit în România, după Arena Națională, dar și al doilea ca mărime din țară. 32.000 de locuri nu va avea niciun alt stadion în afara Timișoarei. E adevărat, la Craiova avem o cifră apropiată de această valoare, dar avem și noi mândria noastră de bănățeni să fim fruntea, după București, și sub acest aspect și ținem ca măcar simbolic numărul de locuri de pe noul stadion să fie mai mare decât oricare alt stadion din afara Bucureștiului.”, a precizat șeful CJT.

În ceea ce privește sala polivalentă, Alin Nica spune că acum se lucrează la studiul de fezabilitate – fază care ar putea fi gata, cel mai optimist, la sfârșitul anului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/