Viitorul locului de muncă pentru tinerii europeni se va decide în Caraș-Severin

edu 1

90 de tineri din medii defavorizate din 9 țări ale Europei se vor reuni în Caraș – Severin pentru a dobândi informații prețioase despre orientarea în carieră, accesarea informațiilor din mediul online pentru a face față unui interviu de angajare și întocmirea documentelor în vederea ocupării unui loc de muncă.

În cadrul proiectului ”Viitorul meu loc de muncă”, implementat de către Asociația ”Educație pentru Comunitate” Teregova, tineri din țările: Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Spania, Germania, Lituania, Cehia, Turcia și România se vor întâlni  în perioada 01.01.2023 – 31.01.2024 pentru a descoperi ce se va întâmpla cu viitorul lor.

Proiectul este compus dintr-o vizită pregătitoare și două schimburi de tineri, finanțate de către Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, având număr de proiect: 2022-3-RO01-KA152-YOU-000098020, bugetul total alocat este maxim: 94 335,00 EUR. Structura parteneriatelor este compusă din asociațiile:

• Asociația Educație pentru Comunitate Teregova (RO) – beneficiar
• Közhasznú Alapítvány Balatonalmádi Ifjúságáért (HU)
• ABS (BG)
• RROMA (MK)
• AYUNTAMIENTO DE MARACENA (ES)
• AMARO DROM (DE)
• ASOCIACIJA TAVO EUROPA (LT)
• Spolek ActiTmel.cz (CZ)
• Topluma Destek Dernegi (TR)

”Scopul proiectului nostru este de a oferi oportunitatea de învăța tinerilor din mediile defavorizate în vederea dobândirii de informații și a experimentării de noi abilități și competențe specifice consilierii și orientării în carieră, cât și accesării informațiilor din mediul online pentru a face față unui interviu de angajare și întocmirii documentelor pentru ocuparea unui loc de muncă. Cei 90 de tineri din medii defavorizate provin din 9 țări: Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Spania, Germania, Lituania, Cehia, Turcia și România.”, spun organizatorii.

Proiectul răspunde următoarelor nevoi ale tinerilor defavorizați:
– de a-și îmbogăți cunoștințele referitoare la căutarea și alegerea facultății/meseriei dorite și adecvate competențelor personale;
– de a facilita accesul tinerilor din mediile defavorizate la informații despre piața națională și internațională a muncii;
– de a învăța cum să-și completeze profilul Europass și cum să facă față unui interviu de angajare, mai ales în mediul online;
– de a le oferi tinerilor din mediile defavorizate oportunități de învățare prin proiectele Erasmus+;
– de a dobândi cunoștințe, abilități și competențe specifice orientării și consilierii în carieră, procesului de ocupare a unui loc de muncă.

Obiectivele proiectului sunt:
• O1: să îmbogățească cunoștințele celor 90 de tineri din medii defavorizate, din 9 țări, în timpul schimburilor, despre identificarea traseului lor educațional sau profesional și despre accesarea informațiilor din mediul online privind ocuparea unui loc de muncă;
• O2: să dezvolte celor 90 de tineri din medii defavorizate, din 9 țări, în timpul schimburilor, abilitățile și competențele referitoare la stabilirea traseului educațional sau profesional și căutarea unui loc de muncă, la susținerea unui interviu de angajare și întocmirea în mediul online a documentelor de angajare;
• O3: să sprijine accesul celor 90 de tineri, din 9 țări, la informațiile din mediul online specifice orientării și consilierii în carieră, cât și a portalului EURES cu piața națională și europeană a muncii, în timpul proiectului și după încetarea finanțării lui.

edu 2

În cadrul acestui proiect, în perioada 22-25.05.2023, în comuna Brebu, pensiunea La Pădure, a avut loc vizita de pregătire, prilej cu care partenerii s-au întâlnit, prin intermediul liderului de grup și al unui participant ce urmează să vină în proiectele din vară. În timpul vizitei s-au discutat amănunte legate de profilul și pregătirea participanților, distribuirea sarcinilor de lucru, siguranța și protecția participanților, modalități de călătorie etc.

edu 4

Primul schimb de tineri este programat în perioada 10-20.07.2023 în aceeași locație, iar al doilea în perioada 11-21.09.2023.

Pentru mai multe informații vă invităm să ne contactați la adresa de e-mail educomteregova@yahoo.fr