Ideea elevilor reșițeni coordonați de prof. Ovidiu Badescu, premieră națională prezentată la București în fața investitorilor.
Ei sunt Sergiu Șoavă, Călin Schindler, David Luca și Daniel Bădescu, elevi în clasa X-a D la Colegiul „Traian Lalescu” din Reșița. Împreună au avut ideea de a construi o platformă on-line prin care tinerii de 15-20 de ani să poată face practică în cadrul diverselor companii. În acest mod, tinerii își pot descoperi înclinațiile în carieră iar firmele pot atrage viitori angajați. Ideea elevilor, numită „Future today”, s-a calificat în finala concursului „Early Innovators”, alături de inițiativele altor 20 de echipe de elevi din țară, din peste 200 înscrise în competiție.
„Ne-am gândit să facem asta întrucât chiar nouă ne-ar prinde bine asemenea experiențe care sigur ar fi binevenite și pentru alți tineri. Despre concurs am aflat la ora de logică de la d-na prof. Monica Fetiko. Dânsa ne-a vorbit și despre ce presupune un plan de afaceri. Ni s-a părut foarte interesant, am vrut să încercăm și ne-am înscris la concurs. Ulterior dumneaei a trimis câteva documente, după care ni s-a comunicat că suntem în finală”, am aflat de la Daniel Bădescu. Apoi, alături de David Luca, în vacanța de vară, Daniel a întocmit un proiect în Power Point ținând cont de criteriile care trebuie îndeplinite în concurs.
„Dacă vom reuși să atragem finanțare, vom începe să dezvoltăm site-ul care să fie deschis deopotrivă pentru companii și elevi din toată țara. Urmează să luăm legătura cu companii, avem deja o listă cu cele pe care vrem să le abordăm. Ar fi foarte potrivit ca elevii să facă practică pe timpul verii ca să nu fie probleme cu motivările. Dar, la nevoie, vrem ca elevii să primească și motivări de la școală”, a detaliat David Luca.
Prof. Badescu a discutat deja cu câteva companii din Reșița, care s-au arătat deschise la ideea elevilor. Nu va fi ușor ca tinerii să convingă investitorii să finanțeze platforma care, cu siguranță, costă foarte mult. Asta deoarece finanțatorii sunt interesați de câștigul pe care-l pot realiza investind. Iar câștigul pe care-l aduce ideea elevilor reșițeni ține de… viitorul tinerilor și al companiilor. „Ideea răspunde unei nevoi a tinerilor din România. Mulți se apucă de facultăți la care fie renunță, fie nu lucrează în domeniul în care s-au specializat. Ar putea însă, din perioada liceului, să facă practică la diverse companii pentru a descoperi ce li se potrivește”, a detaliat Ovidiu Badescu.
Dacă investitorii nu se vor arăta interesați, proiectul poate fi continuat prin implicarea autorităților locale și a antreprenorilor din toată țara. Pentru că una este ca tinerii să primească informații despre o profesie anume, în care pot activa persoane apropiate, alta este să experimenteze ei înșiși domeniul respectiv. „Prin asta, se elimină un procent al celor care fac o facultate și ulterior își dau seama că nu se regăsesc în domeniul respectiv și încep a doua facultate. E foarte important și pentru firme pentru că, dacă faci practică într-o firmă și te regăsești în meseria respectivă, șansa de a te întoarce în acea firmă este foarte mare”, a încheiat Ovidiu Badescu.
Directorul Colegiului „Traian Lalescu”, prof. Adrian Doxan, le urează mult succes elevilor de care se arată mândru. „Școala și educația trebuie să încurajeze spiritul antreprenorial și creativitatea. Faptul că elevii noștri sunt în finală arată nu numai că avem elevi deosebiți ci și faptul că ei sunt deschiși să-și cultive calități și abilități pe care noi trebuie să le dezvoltăm”, a spus Adrian Doxan. Finala „Early Innovators” are loc marți, 24 septembrie la ora 11:00 și va putea fi urmărită în direct pe pagina de facebook a BCR.