Una dintre cele mai frumoase zone din Caraș-Severin, Clisura Dunării, este invadată de alge, dar și de animale care distrug plantele protejate de lege. Astfel că reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului s-au pus pe treabă.
Unul dintre cele mai valoroase proiecte de mediu derulate în prezent se referă la stoparea pierderii biodiversității. Prin urmare, una dintre măsurile luate, după inventarierea „minusurilor”, a fost cumpărarea unui utilaj flotabil de recoltat plante acvatice. Dacă până acum s-a discutat despre aparat, de ieri acesta este în funcțiune, astfel încât să scape fluviul de algele nedorite. „Este un echipament adaptat la o apă curgătoare, iar modul în care funcționează este rapid. În doar 30 de secunde, tancul în care sunt recoltate algele este descărcat”, a declarat reprezentantul firmei.
Problema însă este că despre speciile invazive Uniunea Europeană de abia acum elaborează o lege. „Consiliul Europei a emis un proiect care prevede rezolvarea unitară a problemelor legate de speciile invazive. În luna septembrie s-a publicat un regulament în acest sens. Nu există o listă oficială a speciilor invazive”, a declarat Horia Irimia, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
Plantare masivă de arbori
Potrivit conducerii locale a APM, proiectul aduce și alte beneficii nu doar naturii, ci și comunității locale. „Vom înlătura speciile invazive și vom planta pe o suprafață de 55 de hectare salcie, în zona Ostrov, astfel încât să fie eliminate alunecările de mal”, a declarat Carmen Sorescu, directorul executiv al APM Caraș-Severin. De asemenea, și animalele care dăunează habitatului vor fi înlăturate. Printre cele descoperite de cercetători se regăsește nurca americană.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635830722195″]
Administrațiile locale din zona de sud a județului s-au declarat încântate de proiect, dar manifestă aceeași îngrijoare față de zonele protejate din Parcul Natural Porțile de Fier. „Este inadmisibil să avem atâtea frumuseți și să le admirăm de la distanță. Auzisem la un moment dat de o propunere de admirare a insulei Ostrov prin telescoape de pe malul Dunării. Sper să nu mai aud așa ceva, pentru că nu este firesc și sper ca în viitorul apropiat să se ia o decizie în privința insulei, să putem dezvolta turismul în Clisura Dunării”, a sesizat Matei Lupu, edilul-șef al orașului Moldova Nouă.
Proiectul scris de APM a adus fonduri în Caraș-Severin prin Programul Life Natura 2000 și se numește „Îmbunătățirea statutului de conservare pentru speciile și habitatele prioritare din zonele umede ale Porților de Fier”.