VIDEO. Polonia își plânge eroii! Izbucnirea revoltei din Varșovia a scos în stradă mii de oameni!

După 75 de ani, sirenele sună, iar oamenii strigă dreptate și varsă lacrimi pentru cei care au ținut piept ocupației naziste. Express de Banat a fost în centrul Cracoviei, un alt loc al doliului.

Sute de polonezi și nu numai s-au adunat joi, 1 august, pentru a duce un omagiu celor aproape 200.000 de semeni ai lor care au căzut la datorie pentru salvarea Varșoviei de ocupația germană. 1 august 1944 ora 17.00 – acesta a fost momentul în care civili, membrii ai Rezistenței poloneze, conduși de Armata Internă, au pus mâna pe arme și au ieșit la luptă împotriva naziștilor.

Revolta, denumită „Operațiunea Furtună”, a avut ca obiectiv principal eliberarea orașului de sub ocupație germană și sprijinirea luptelor împotriva Germaniei și a Axei. De asemenea, s-a dorit eliberarea Varșoviei înaintea sovieticilor pentru a scoate în evidență suveranitatea poloneză.

„Ei nu s-au luptat doar pentru supraviețuire, onoare și viitorul națiunii. Ei s-au luptat pentru valori de bază precum iubirea de țară, fidelitate, onoare și adevăr”, după cum a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, în cadrul ceremoniei de la Muzeul Revoltei din Varșovia, citat din surse externe.

Sirenele au sunat în mai multe orașe ale Poloniei, printre care și în Cracovia, în centrul căruia s-au adunat sute de oameni, supraviețuitori ai Revoltei, localnici, oficiali locali, dar și turiști, cu toții reuniți pentru un singur scop: comemorarea eroilor și eliberarea de sub naziști. De la vârstnici care cunosc perfect însemnătatea cuvântului libertate, la tineri și copii, mesageri ai speranței și ai adevărului absolut.

Piața din centrul Cracoviei a fost neîncăpătoare, iar cântecele patriotice, însoțite de lacrimile de durere ale celor prezenți, au conturat un peisaj ce merită doar respect din partea tuturor. Express de Banat a fost în mijlocul evenimentului și vă prezintă în exclusivitate imagini de la fața locului:

YouTube video

În luptele care au durat 63 de zile, considerate o operațiune importantă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și-au pierdut viața între 150.000 și 200.000 de polonezi civili, au dispărut 6.000, iar 15.000 au căzut prizonieri de război.

Un alt eveniment cu o încărcătură emoțională majoră va avea loc astăzi, în lagărul de la Birkenau, unde sunt comemorați 75 de ani de la Genocidul Romilor. Sunt prezenți la acțiunea ce face parte din proiectul „Dikh He Na Bister” peste 500 de tineri romi din 26 de țări, iar cu sprijinul Asociației Nevo Parudimos din Reșița, România va fi reprezentată de o delegație formată din 30 de persoane.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/