VIDEO. Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” a intrat pe ultima sută de metri pe drumul spre cea mai mare competiție de robotică

O lună și un pic… Atât le-a mai rămas liceenilor din Moldova Nouă până la începerea celei mai mari competiții de robotică, First Tech Challenge, Timișoara fiind orașul în care se va desfășura prima etapă, în cadrul celei de-a treia ediții a concursului.

Proiectarea, construirea, testarea și programarea unor roboți autohtoni, conduși de operatori (elevi) în diferite sarcini, reprezintă cerințele pe care tinerii Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” trebuie să le-ndeplinească odată cu participarea la concursul de robotică, etapa zonală a acestuia desfășurâdu-se, în acest an, în capitala Banatului, pe parcursul a 3 zile: 22-23-24 februarie. La trei luni de la începerea lucrărilor la marele proiect, l-am întrebat pe prof. ing. Sabin Dănuț Munteanu, unul din mentorii elevilor din Moldova Nouă, în ce stadiu al proiectului se află elevii săi vis-a-vis de robot, având în vedere că timpul rămas până la ziua cea mare a-nceput să se scurgă tot mai repede. Iată ce a declarat cadrul didactic pentru expressdebanat.ro: „Robotul este funcțional în proporție de 85%-90%. Mai avem de făcut anumite dispozitive, să spun așa: suport pentru prinderea componentelor și chiar astăzi ne gândim să executăm, la imprimanta 3D, anumite componente, ba chiar vrem să facem un suport pentru telefonul care va fi pus acolo pe robot”.

YouTube video

Săptămâna viitoare, mai exact în data de 19 ianuarie, atât echipa din Moldova Nouă (formată din opt elevi – aparținând claselor a IX-a și a XI-a – și doi mentori), cât și celelalte echipe din zonă, înscrise în concurs, vor fi prezente la Timișoara pentru o simulare (demo) a concursului oficial din februarie sau, cum spune ing. Munteanu, „pentru ca tinerii să se acomodeze cu ceea ce se va-ntâmpla luna viitoare, la etapa oficială”.

Referitor la relația profesor-elev, în vederea ducerii la bun sfârșit a unui scop comun (construirea robotului), profesorul afirmă, despre tineri, că au luat lucrurile cât se poate de serios: „Eu pur și simplu am rămas uimit. Vă dau un exemplu: săptămâna aceasta e a doua zi când ne vedem. Ne-am întâlnit și sâmbăta trecută, când, după cum știți, a fost vacanță. Ne-am întrunit pentru că e foarte mult de lucru. Am început să lucrăm la proiect imediat ce am primit echipamentele, am început chestia asta de la începutul lunii octombrie și de atunci, 2, 3 zile, în fiecare săptămână, după orele de curs, stăteam acolo (la atelier) și ne apuca uneori ora opt seara până plecam acasă. E un entuziasm deosebit la copii. Eu m-aș bucura să mai găsim și alți copii pentru că cei cu care lucrăm acum vor absolvi. Adică să mai găsim câțiva tineri ca să ducem acest proiect mai departe. De ce? Pentru că suntem obligați să meargă acest proiect 10 ani. Dacă nu-i vom putea face față pe viitor, va trebui să dăm banii sau să ducem echipamentele înapoi”.

Cuib de vise 1000x100

Ca-n orice proiect de anvergură, întotdeauna vor exista atât plusuri, cât și minusuri. Despre problemele cu care se confruntă singurul liceu din Caraș-Severin, participant la First Tech Challenge, Munteanu povestește: „Ne confruntăm cu deșurubarea multor șuruburi, ca să spun așa, și piulițe pentru că le-am primit de la furnizorul nostru, nu-i dăm numele acum, fără sisteme de autoblocare sau blocare împotriva desfacerii. După câteva ore de funcționare, constatăm că multe șuruburi se autodesfac și trebuie să rezolvăm problema aceasta, să găsim soluția pentru că nu vrem, în concurs, să se-ntâmple așa ceva. Noi credem că vom fi în stare să ne prezentăm onorabil. E prima dată! Vom vedea. Vom avea experiența necesară anii viitori, dar vrem să mergem”.

Cu toate că elevilor din Moldova Nouă furnizorul le-a livrat echipamente la un nivel, să spunem, suficient pentru a dezvolta un robot, totuși „am constatat că ne mai trebuie câte ceva și atunci am mai cumpărat, din banii sponsorilor, din banii noștri, cele necesare. De exemplu, chiar acum un elev a căutat pe site să comandăm niște motorașe de rezervă pentru că, uneori, acestea sunt un pic mai firave și, când începe concursul, nu vrem să rămânem fără motor. Deci a mai trebuit să cumpărăm câte ceva: șuruburi, piulițe, cabluri, table, diferite elemente care vor fi pe robot. Nu a fost mult, dar am simțit nevoia să mai luăm câte ceva”, a explicat inginerul.

Un lucru rămâne sigur. În cazul în care elevii Liceului Tehnologic „Clisura Dunării”, împreună cu mentorii lor, vor reuși să treacă de etapa zonală, găzduită la Timișoara, viitorul competiției de robotică va suna promițător, întrucât etapa națională a concursului va fi disputată la București (undeva, în luna martie), vara acestui an fiind rezervată concursului la nivel mondial, tocmai în Statele Unite ale Americii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/